Ontslagpremie voor interne transfer Van den Bossche bij Optima
Luc Van den Bossche (ex-minister voor sp.a) werd bestuurder bij Optima en streek er een ontslagpremie op. Foto: BELGAIMAGE

Voormalig SP.A-kopstuk Luc Van den Bossche kreeg bij zijn interne transfer van Optima Bank naar Optima Global Estate begin vorig jaar een ontslagpremie van één jaar. Die werd in maandelijkse schijven uitbetaald.

Voormalig socialistisch kopstuk Luc Van den Bossche waste vorige zondag in een mededeling nog zijn handen in onschuld voor zijn rol bij Optima Bank. Alles in zijn periode was ‘in alle openheid en transparantie’ gebeurd, zei hij. Over zijn verloning zei hij dat hij dezelfde verloning kreeg als de andere leden van het directie­comité.

Maar goedgeplaatste bronnen dingen af op dat statement. Van den Bossche, die begin vorig jaar van Optima Bank overstapte naar de vastgoedpoot Optima Global Estate, waar hij voorzitter van de raad van bestuur werd, kreeg een ontslagpremie van een jaarloon.

Niet gevraagd

Dat is vreemd, omdat de overstap van Van den Bossche neerkwam op een interne transfer. Van den Bossche zegt in een reactie dat hij de ontslagvergoeding niet gevraagd had. Maar wel gekregen dus. ‘Ik vond dat fair play.’ De ontslagvergoeding bedroeg één jaarloon, zoals de corporate governance voorschrijven.

Van den Bossche stapte in 2003 op bij de SP.A en werd drie jaar later, in 2006, actief voor Jeroen Piqueur. Piqueur haalde hem toen binnen als onafhankelijk bestuurder bij Artevelde Stadion. Twee jaar later werd Van den Bossche onafhankelijk bestuurder bij Optima Financial Planners. In 2011 werd hij ceo van Optima Bank.

Rood licht

De bedoeling was dat Danny De Raymaeker begin vorig jaar ceo zou worden en Van den Bossche zou doorschuiven naar het voorzitterschap. De Nationale Bank gaf De Raymaeker groen licht als ceo, maar Van den Bossche kreeg volgens kenners rood licht. Vervolgens bood Piqueur hem het voorzitterschap van Optima Global Estate aan. Daar vertrok hij eerder deze maand in een vrij gespannen sfeer. Over het rood licht van de toezichthouder zegt Van den Bossche ‘de Nationale Bank niet gehoord te hebben’.

Van den Bossche kwam in 2011 al in het nieuws doordat hij een ontslagpremie eiste van Brussels Airport Company, waar hij zelf ontslag nam om voltijds ceo te kunnen worden van Optima Bank.