Stemlokalen open voor historisch referendum: stemt Groot-Brittanië voor exit uit EU?
Foto: EPA

In Groot-Brittannië zijn donderdag om 08.00 uur Belgische tijd de stemlokalen geopend voor een historisch referendum. Wordt het een ‘Brexit’ of een ‘Bremain’? De eerste resultaten worden echter pas vrijdagochtend verwacht.

Zowat 46,5 miljoen geregistreerde kiezers kunnen beslissen of het koninkrijk al of niet in de Europese Unie (EU) blijft. Het gaat om één der belangrijkste beslissingen in het land sinds decennia. De peilingen geven aan dat de uitkomst onzeker is.

Het gemiddelde van acht enquêtes geeft een zeer nipte voorsprong voor het ja-kamp: 45 procent van de respondenten zou stemmen om in de Europese Unie te blijven, 44 procent is te vinden voor een volledig onafhankelijke koers. Zowat 10 procent van de kiezers blijkt nog onbeslist.

Fel gepolariseerd debat

Het debat in de Britse media tussen voor- en tegenstanders van een exit was fel gepolariseerd. Het parlementslid Jo Cox werd vorige week tijdens de campagne gedood door een man met extreemrechtse sympathiëen die ‘Britain first’ zou geroepen hebben. In het geval van een ‘Brexit’ is een ontslag van de Britse Conservatieve premier David Cameron niet uitgesloten.

In het geval van een exit, staat de Europese Unie zelf ook voor een grote uitdaging. De andere lidstaten van de Europese Unie vrezen vooral de economische gevolgen. Voor de Britten zelf zal het minder gemakkelijk zijn om in andere Europese landen te wonen, studeren en werken.

Dag wachten op resultaten

De stemlokalen zijn open tot 23.00 uur Belgische tijd. Prognoses zijn er meteen daarna niet te verwachten. De eerste resultaten zouden er vrijdagmorgen vroeg zijn, een eindresultaat pas in de loop van de ochtend.