Is kamperen het beste slaapmiddel?
Foto: Belga
Een vakantie in de vrije natuur kan u deugd doen als u last hebt van slapeloosheid. Slaapspecialisten moeten niet lang nadenken over de positieve effecten van kamperen.

'Kamperen zorgt voor goeie, diepe slaap. Genieten van de boslucht en de verlatenheid’, zegt Johan Verbraecken. Hij is slaapspecialist aan het UZ Antwerpen en eens per jaar met fiets, vrienden en tent actief in de Franse Ardennen.

Wie al eens kampeerde, weet dat je dan eigenlijk buiten leeft. Thuis en op het werk leven we daarentegen voor een groot deel binnen. Drie jaar geleden vergeleek een onderzoeksteam in Colorado bij acht proefpersonen het effect van licht in het normale leven en in een campingsituatie.

Een week in openlucht leverde de deelnemers vier keer zoveel daglicht op. Dat bracht de verstoorde dag-nachtritmiek van de deelnemers opvallend snel meer in overeenstemming met de opkomst en ondergang van het licht, de oudste en belangrijkste regelaars van onze biologische klok. Opstaan werd er een stuk gemakkelijker door en daar voelt een mens zich altijd een stuk beter bij.

Allen dus de natuur in de komende weken. Waarom niet gaan kamperen in de Landes? De  duizenden sparren drijven met hun olie uw zuurstofopname gevoelig op en werpen een geurtapijt uit waar geen hersenhelft tegen bestand is.