Hoe medicijnen betaalbaar maken?
Foto: Belga
De hoge prijs van nieuwe geneesmiddelen bedreigt het evenwicht van het gezondheidszorgbudget. Het Belgische en Nederlandse kenniscentrum hebben vier toekomstscenario’s uitgedacht.

Overheden worden voor een lastig moreel dilemma geplaatst: toch budget vrijmaken dat eigenlijk elders nodig is, of de terugbetaling van een geneesmiddel weigeren.

Samen met het Zorginstituut Nederland (ZIN) zette het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een internationale denktank op poten die vier toekomstscenario’s uittekende over de prijszetting. Het radicaalste? Geneesmiddelen teruggeven aan het publiek, van A tot Z. Of het ooit zover komt, is maar de vraag. 

Een toegankelijker scenario is bijvoorbeeld een behoeftegerichte PPS, waarbij ontwikkelaars prijsconcessies doen in ruil voor garanties op markttoegang en terugbetaling. Daarnaast is er ook een idee om een parallel systeem op poten te zetten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Ook het overkopen van octrooien  via een fonds van een consortium van Europese landen – is een mogelijke piste.