Het Verenigd Koninkrijk staat voor een existentiële keuze
Foto: EPA
Vandaag moeten de Britten stemmen: blijft het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie of wordt het lidmaatschap stopgezet? Velen hebben het gevoel dat ze geen goede, objectieve informatie kregen van hun politici.

Vandaag kiezen de Britten dus of ze in de Europese Unie blijven of eruit stappen. Een existentiële keuze, noemt premier Cameron het. Daarom deed hij nog een emotionele oproep aan alle Britten om voor een verlengd verblijf te kiezen. Hij richtte zich speciaal tot de ouderen. ‘Als jullie stemmen, moeten jullie denken aan jullie kinderen en kleinkinderen’, zei de premier. ‘Die gaan een veel betere toekomst tegemoet in een Groot-Brittannië dat deel uitmaakt van de Europese Unie’.

‘Denk je dat al die multimiljonairs die actie voeren tegen een Brexit inzitten met ons?’ Eddie, een 73-jarige gepensioneerde ondernemer, haalt zijn neus op. ‘Ik denk het. Die zijn voor Europa uit eigenbelang. Zij verdienen er geld aan.’

Verscheurd gevoel

Toch zullen veel Britten vandaag wel met een verscheurd gevoel naar de stembus trekken. ‘Ik weet het echt niet’, was de voorbije weken een vaak genoteerde kreet als we mensen vroegen wat ze gingen stemmen.

Toch werden ze de voorbije weken om de oren geslagen met rapporten over de gevolgen van een Brexit. Maar het waren er zoveel en ze werden vaak zo tegenstrijdig geduid dat zelfs de immer nuchtere Brit er een punthoofd van kreeg.

Zeker is dat velen een keuze moeten maken tussen hun hart en hoofd. Als ze met hun hart kiezen, moet er niet getwijfeld worden. Dan haalt het Brexit-kamp een klinkende overwinning. Maar velen twijfelen. Als ze rationeel nadenken, kunnen ze niet anders dan concluderen dat het beter is in de Europese Unie te blijven. It’s the devil they know.