Franse feministische romanschrijfster Benoîte Groult overleden
Benoîte Groult. Foto: Mediahuis

De Franse feministische romanschrijfster Benoîte Groult is in de nacht van maandag op dinsdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie dinsdag bekendgemaakt. De schrijfster is vooral bekend van de meeslepende liefdesroman Zout op mijn huid (Les vaisseaux du coeur) uit 1988. ‘Ze ging heen, zoals zij het wilde, zonder te lijden’, zei haar dochter Blandine de Caunes aan het Franse persbureau AFP.

Groult was afkomstig uit de Parijse hogere klasse. Haar eerste in 1972 gepubliceerde roman La part des choses – in het Nederlands uitgegeven onder de titel Het leven zoals het is - thematiseert al de relaties tussen man en vrouw. Tot de publicatie van Zout op mijn huid in 1988 genoot Benoîte Groult vooral bekendheid in Frankrijk.

Zout op mijn huid ervaarde ze zelf als haar feministische doorbraak, schreef ze in haar autobiografie. Als ik-figuur beschrijft Groult daarin de hartstochtelijke relatie tussen een Parisienne en een visser. Vooral in Frankrijk werd de roman in het begin als ‘vrouwenporno’ en ‘ode aan de fallus’ gehekeld. Intussen behoort het boek tot de klassiekers van de erotische literatuur. In 1992 werd de roman verfilmd door Andrew Birkin, met Greta Scacchi en Vincent D’Onofrio in de hoofdrollen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig