Het is wereldvluchtelingendag, wist u dat al? Een maand na de lancering van de ontroerende video van Amnesty International test ook Amnesty België hoe oogcontact mensen bij mekaar brengt. Belgen zetten zich vier minuten lang voor onbekende nieuwkomers. Het resultaat is aangrijpend. 'De mensheid ontstaat in een blik. Door de ogen te openen, kunnen we ze zien,' stelt Amnesty.

'Vier minuten oogcontact brengt mensen dichter bij mekaar dan wat dan ook,' stelde psycholoog Arthur Aron al bij de vorige video van Amnesty International. Ook in België probeert Amnesty International de huidige kloof te dichten door mensen verplicht voor elkaar te zetten. 

Oog in oog tegen blindheid

'Uit welke Iraakse stad kom je?' vraagt een meisje aan de jongeman die tegenover haar zit. 'Uit Falluja,' zegt hij. Het meisje reageert verbaasd: 'Waar IS zit?'. De jongeman knikt 'ja', en bedwingt zijn tranen.  

'Ben je samen met jouw familie?' vraagt een vrouw aan een jongedame. 'Nee.' De oudere vrouw moet slikken in ongeloof. Ze reikt haar handen uit naar Faker (21) uit Azerbeidzjan, en wenst haar veel geluk. 'Welkom', zegt de vrouw met een aardige glimlach. 

Sommigen verkiezen het om niet te praten. Een blik bewijst soms genoeg om de kloof te dichten.

'We zijn allemaal mensen, nietwaar?' stelt Ahmed uit Irak. 'Ik heb geprobeerd om jou kracht te geven,' zegt een vrouw aan Ziyad, uit Irak. 'Dat heb ik gevoeld,' lacht Ziyad.