Van consultant tot gemeentesecretaris
Foto: Karel Hemerijckx
Binnenkort mag Sabine Vermeire zich de nieuwe gemeentesecretaris van Zedelgem noemen. Een carrièresprong die ze deels dankt aan haar Master na Master in het Publiek Management. Wat zijn de belangrijkste kantelpunten in haar persoonlijk en professioneel leven?
Dossier aangeboden door Antwerp Management School.

“Bewust omgaan met kwaliteiten en valkuilen”

“Mijn gezin is mijn stabiele thuisbasis, mijn ankerpunt waar ik tot rust kan komen. Mijn man en ik zijn vrij jong getrouwd en snel aan kinderen begonnen. Ik was bijna 24 toen onze oudste geboren werd. We hebben ons huis deels eigenhandig gebouwd, met veel hulp van mijn schoonvader, die timmerman is. Het is een meerjarenproject geworden, waar we in het begin nog op de chape hebben geleefd. Maar na twintig jaar staat alles op punt.”

 

Kwarttriatlon

“Na de geboorte van ons tweede kind, rond mijn 27ste, ben ik beginnen sporten. Toen de kinderen uit de luiers waren vond ik wat meer tijd voor mezelf en heb ik me ingeschreven voor de befaamde Zwintriatlon in onze woonplaats Knokke-Heist. Voor sommige mensen is het moeilijk te begrijpen, maar sport beoefenen geeft me juist meer energie en kracht om andere dingen aan te kunnen. Tegenwoordig sport ik zo’n acht à tien uur per week. Lopen lukt altijd met het strand in de buurt.”

 

Kwaliteitenkwadrant

“Tijdens een opleiding bij WIVO, waar ik later als HR-consulent aan de slag ging, maakte ik kennis met het kernkwaliteitenkwadrant van Daniel Ofman. Bij elke kwaliteit in je persoonlijkheid hoort ook een valkuil. Ik ben geboren met een zwaar verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel en een grote hekel aan machtsmisbruik. In feite is dat ook de motor van mijn ambitie: ik wou graag meer bevoegdheden verwerven, om er dan zo verantwoord mogelijk mee om te gaan. Mijn valkuil is dat ik te principieel kan lijken en te scherp uit de hoek kan komen. Ik heb geleerd een conflict even te laten bezinken, goed naar de mensen te luisteren en voor een moeilijke vergadering desnoods eerst een uur te gaan lopen om tot rust te komen. Ik heb in de consultancy veel opgepikt, maar heb er ook beseft wat ik miste. Ik ben niet iemand voor de korte sprint zoals in consultancy, maar voor de lange afstand. Iemand die op de lange termijn impact wil hebben op een organisatie.”

 

Master na master

“Op een beurs rond opleidingen werd ik aangesproken door een medewerkster van AMS. Ze legde me uit dat een master na master uitzonderlijk ook mogelijk is voor een bachelor, mits gelijkgesteld door ervaring en na het slagen voor de nodige tests. De Master in het Publiek Management bezorgde me een nieuw netwerk en liet me nadenken over mijn persoonlijke ontwikkeling. De opleiding heeft me doen groeien in mijn leiderschapstraject en me klaargestoomd voor mijn nieuwe functie als gemeentesecretaris, een job die ik echt ambieerde. Het is een interessant spanningsveld. De politiek bepaalt het beleid, terwijl je als gemeentesecretaris verantwoordelijk bent voor de continuïteit. Maar het komt er uiteindelijk op aan om zo constructief mogelijk samen te werken, in welke context dan ook.”

 

AMS-opleidingen voor publieke sector en social profit

• Executive Master in het Publiek Management: de enige master-na-masteropleiding in Vlaanderen in publiek management voor ervaren overheidsprofessionals.

• Postgraduaat Publiek & Social Profit Management: voor wie op korte tijd de belangrijkste managementdomeinen wil leren kennen op een hands-onmanier.

www.antwerpmanagementschool.be