Benieuwd welke meubels Ikea in de jaren vijftig, zestig en zeventig op de markt bracht? De Zweedse meubelgigant heeft zijn allereerste winkel in Zweden omgebouwd tot een museum.

Ikea-oprichter Ingvar Kamprad opende op 28 oktober 1958 zijn eerste winkel in Älmhult en die historische winkel is na zijn sluiting in 2012 omgebouwd tot een museum.

Kijk binnen in het nieuwe Ikea-museum
De eerste Ikea-winkel in Älmhult. Foto: Ikea

Met het museum wil de meubelgigant zijn verhaal vertellen vanaf het begin. Alle meubelklassiekers tonen hoe de ontwerpen met de jaren zijn geëvolueerd. Zo staat er bijvoorbeeld een Klippan-zetel uit 1984 en een Poem-stoel uit 1977. En ook foute keuzes worden vermeld.

Kijk binnen in het nieuwe Ikea-museum
Het uniform van het personeel in de jaren vijftig. Daarnaast een Cavellig-stoel. Foto: Ikea

De oudste voorwerpen uit het Ikea-verleden hebben zelfs niets met meubels te maken, omdat Kamprad Ikea als een postorderbedrijf was gestart voor allerlei voorwerpen zoals horloges, pennen en aanstekers. Ook opvallend: in een oude sigarendoos bewaarde de Ikea-stichter blijkbaar het geld dat hij met visvangst verdiende.

Kijk binnen in het nieuwe Ikea-museum
Foto: Ikea

Het museum heeft zowel een permanente als een tweejaarlijkse tijdelijke tentoonstelling. Op 30 juni gaat het museum open voor het grote publiek. Ook een restaurant, een museumshop en een schoolprogramma ontbreken niet.

Kijk binnen in het nieuwe Ikea-museum
Ingvar Kamprad. Foto: Ikea.