Van den Bossche nog jaren aansprakelijk voor Optima
Luc Van den Bossche Foto: VUM

Ex-Optima-bank-voorzitter Luc Van den Bossche is volgens specialisten niet buiten schot in de zaak Optima Bank. ‘Zijn verantwoordelijkheid loopt minstens vijf jaar.’

Luc Van den Bossche , die tussen eind 2011 en januari 2015 voorzitter was van Optima Bank alvorens voorzitter te worden van de vastgoeddivisie, is niet buiten schot voor zijn rol bij Optima Bank, zo zeggen specialisten. ‘Hij blijft strafrechtelijk vijf jaar aansprakelijk voor zijn bestuursdaden’, reageert advocaat Michel Maus. ‘Dat geldt niet voor Van den Bossche alleen, maar voor alle bestuurders.’

De vraag naar mogelijke aansprakelijkheid gaat zowel over het respecteren van de regels van het banktoezicht, onttrekking van geld uit de bank als mogelijke rol bij witwassen.

Doordat Optima Bank sinds de overname van Ethias Bank in 2011 een bank werd, nam de verantwoordelijkheid van de bestuurders toe in vergelijking met een gewoon bedrijf. Naast de gewone regels kwamen ook de bankregels erbij. De bestuurders moesten bijvoorbeeld toezien op de ‘compliance’ en de interne organisatie en werking van de bank.

Regels à la carte

Hield de bank zich aan alle wettelijke regels? De toezichthouder van de banksector, de Nationale Bank, drong er al van bij de overname van Ethias Bank door Optima bij aan dat de interne werking en interne controles zouden versterkt worden en dat Optima Bank zich scrupuleus aan de regels van banktoezicht zou onderwerpen.

De toezichthouder stelde vast dat Optima Bank de regels à la carte toepaste. ‘Kopstukken als Van den Bossche en Herman Verwilst (ex-Fortis) slaagden er niet in om de hoofdaandeelhouder, Jeroen Piqueur, voldoende bij te sturen’, zegt een interne bron bij de toezichthouder.

Verjaring

Het Gentse parket heeft een onderzoek opgestart na ontvangst van een kritisch rapport van de toezichthouder over Optima Bank. De periode van bestuursaansprakelijkheid, vijf jaar, maakt dat het onderzoek met bekwame spoed zal moeten gebeuren, anders dreigt verjaring. ‘De curatoren van Optima Bank kunnen ook een burgerlijke vordering inzetten om zo meer greep op de verjaring te houden’, zegt een advocaat.

Volgens specialisten is Optima Bank vooral kwetsbaar op het vlak van witwassen van zwart geld. Optima Bank maakte naam als grote speler van het versluizen van geld naar Luxemburgse verzekeringsproducten (tak23, tak 21). ‘De BBI kan en strafklacht indienen en voor witwassen zijn er quasi geen verjaringstermijnen’, zegt advocaat Michel Maus.

Alle banken

Niet alleen de voormalige bestuurders zoals Van den Bossche, maar ook directieleden ‘tot de laagste in rang die constructies aan klanten voorstelde kunnen aansprakelijk gesteld worden’, zegt Michel Maus. ‘Maar als je die doos opent, moet je niet enkel naar Optima Bank kijken maar de moed hebben alle verantwoordelijken in kaart te brengen, alle banken hebben in de periode van vijf tot tien jaar geleden zich hier schuldig aangemaakt.’