Peeters verbiedt Mini Miss België
Foto: rr
De allereerste Mini Miss België, op 21 juli, is ‘kinderarbeid’, zo oordeelt de sociale inspectie. Ze krijgt van minister Kris Peeters (CD&V) geen toestemming om door te gaan.

Een echte catwalk, een persoonlijke act, een interviewtje en dat allemaal voor een jury. Alles stond klaar voor de allereerste Mini Miss België-verkiezing, op 21 juli. Maar de kleine zus van de echte Miss België-verkiezing – voor meisjes tussen 6 en 10 jaar – krijgt geen toestemming om plaats te vinden.

‘Los van het feit dat ik Mini Miss of Mini Mister-verkiezingen persoonlijk zeer ongepast en geen goed idee vind, is de wetgeving duidelijk’, zegt minister van Werk Kris Peeters. ‘Dit is kinderarbeid. En dat is verboden.’

Volgens die wet mogen kinderen jongeren dan 15 jaar géén arbeid verrichten, en mogen dergelijke omstandigheden geen schadelijke effecten hebben op het welzijn van het kind. ‘En die zijn er in deze missverkiezing wellicht wel’, zegt Peeters.

En The Voice Kids dan?

De Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten – die deel uitmaakt van het ministerie van Werk – had onlangs een gesprek over de Mini Miss Belgiëverkiezing met organisator Darline Devos. En nu keurt de inspectieraad de verkiezing af.

‘Door een schoonheidsideaal te promoten heeft een Mini Missverkiezing mogelijk een schadelijke impact op een heel brede groep kinderen. Het uiterlijk is een gegeven waarop een kind zo goed als geen controle heeft. Dat maakt een schoonheidswedstrijd anders dan een talentenshow of sportwedstrijd voor kinderen. Daar kan een kind groeien in zijn talent door te oefenen en feedback te krijgen’, luidt het advies.

Daarom mag The Voice Kids op VTM bijvoorbeeld wel in ons land.