De Block: ‘Gegevens van patiënten te koop aanbieden laat ik nooit toe’
Foto: BELGA

‘Ik zal nooit toelaten dat persoonlijke gegevens te koop worden aangeboden of worden ingezien door mensen die daar geen zaken mee hebben’. Dat heeft minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) gezegd, nadat eerder deze week de indruk was ontstaan dat haar partijgenoot en staatssecretaris Philippe De Backer met dat idee speelde.

Naar aanleiding van de voorstelling van zijn beleidsnota liet de staatssecretaris noteren dat de overheid gezondheidsgegevens van burgers aan de farmaceutische sector moet kunnen doorgeven.

Daarbij ontstond ophef, omdat De Backer suggereerde dat de overheid daar op termijn geld voor zou kunnen vragen - vandaag is het wettelijk kader daarvoor niet voorhanden - op voorwaarde dat het geld terugvloeit naar de patiënt, bijvoorbeeld in de vorm van lagere prijzen. Nadien verzekerde hij dat het geenszins de bedoeling is gezondheidsgegevens te verkopen.

In De Zevende Dag op Eén stelde minister De Block dat gegevens kunnen uitgewisseld worden om bepaalde zaken te weten te komen. Ze haalt het voorbeeld aan van HIV-patiënten, waarbij blijkt dat slechts 80 procent van de seropositieven zich laten behandelen. Gegevensuitwisseling kan helpen dat percentage op te krikken.