Westboro Baptist Church verstoort begrafenis Orlando-slachtoffers

Twee begrafenissen van de slachtoffers van de schietpartij in de homoclub in Orlando, Florida, zijn onrustig verlopen. Er was een incident met een bestuurder die door de rouwstoet wilde rijden en christelijke betogers en anti-homomanifestanten verstoorden een ceremonie.

In Kissimmee, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Orlando, raakten tijdens de begrafenis van Jean Carlos Mendez twee politieagenten lichtgewond. Een ongeduldige bestuurder probeerde er door de rouwstoet te rijden. Daarbij raakte hij de twee agenten op hun motor. Ze liggen in het ziekenhuis en hun toestand is stabiel, zegt de politie.

Het tweede incident vond plaats in het centrum van Orlando, tijdens de begrafenis van slachtoffer Christopher Leinonen. Een handvol manifestanten van de ultraprotestantse Westboro Baptist Church hield een stille protestwake van ongeveer een uur. Ze droegen borden met anti-homoteksten met zich mee. Er waren ook 200 ‘tegenbetogers’ die de christelijke manifestanten tegenhielden. Zij droegen regenboogvlaggen.

Op de Twitter-account van de beruchte kerkgemeenschap verscheen de boodschap: ‘God haat flikkers. God heeft de schutter gezonden. God haat de schutter. Omar Mateen en de geslachte flikkers zijn in de hel. Heb berouw!’.

De 29-jarige Omar Mateen doodde in de nacht van zaterdag op zondag in een homoclub in Orlando 49 mensen. Nog eens 53 mensen raakten gewond, vooraleer hij door de politie werd doodgeschoten.