Het totale bedrag aan private geldtransfers dat elk jaar via geldtransferagentschappen en in koffertjes over de grens gaat, overstijgt volgens de Wereldbank vele malen het officiële ontwikkelingsbudget. De Standaard dook in het fenomeen en sprak met geldtransferagentschappen en migranten over hun ervaringen.

Wat gebeurt er met het geld dat migranten naar hun familie sturen?

Elke migrant in België vindt het zijn morele plicht om geld te sturen naar zijn familie. Voor wat eten. Kledij. De school. Of een bezoek aan een dokter. Ook veel Belgen van vreemde origine onderhouden nog wel ergens een grootmoeder, neef of nicht.

Het totale bedrag aan ‘remittances’ of private geldtransfers dat zo elk jaar via geldtransferagentschappen en in koffertjes over de grens gaat, overstijgt volgens de Wereldbank vele malen het officiële ontwikkelingsbudget.

Maar zijn de mecenassen onder de migranten wel zeker dat hun geld bij de juiste persoon terecht komt? Zijn ze wel zeker dat het goed wordt besteed? Welke garanties zoeken ze daarvoor? Dragen de geldtransfers bij tot de ontwikkeling van hun land? En maken ze de officiële ontwikkelingshulp stilaan overbodig?

De Standaard dook in het fenomeen, de cijfers en de trends en sprak met geldtransferagentschappen en migranten over hun ervaringen, mislukkingen en successen.

Lees de verhalen over ‘Migranten met een missie’ vanaf zaterdag in De Standaard.