Religieuze leiders uitgenodigd in Vlaams Parlement na holebi-uitspraken
Malinsky (rechts) en Laytouss veroorzaakten woensdag ophef in De Afspraak.

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) gaat alle religieuze leiders in ons land uitnodigen in het Vlaams Parlement. Hij doet dat naar aanleiding van het tv-optreden van een imam en een rabbijn. Zij hadden duidelijk moeite met de vraag hoe ze zouden reageren mocht hun zoon holebi zijn.

Parys is in het Vlaams Parlement voorzitter van de commissie Gelijke Kansen. Meerderheid en oppositie gaan akkoord met het voorstel. ‘We kunnen het hebben over het spanningsveld tussen de religieuze visie op homoseksualiteit en de grondwaarden van gelijkwaardigheid waarop onze samenleving is gebouwd. Ter voorbereiding geef ik nu al mijn openingsvraag mee: wat als uw zoon homo was?’, schrijft Parys in een opiniestuk in De Morgen.

Het parlementslid is zelf homo en reageert in het opiniestuk op de uitspraken van een imam, Brahim Laytouss, en een rabbijn, Aaron Malinsky, woensdagavond in het actuaprogramma De Afspraak. Hoe zou u reageren mocht uw zoon homo zijn, wierp presentator Bart Schols het duo voor de voeten. Geen van beide gaf een duidelijke antwoord en ze probeerden de vraag vooral te ontwijken.

'Et alors?'

‘Het ongemak droop van het scherm en beide heren kaapten vervolgens goud en zilver weg op het wereldkampioenschap rond de pot draaien. Terwijl het juiste antwoord zo simpel is: “Als mijn zoon homo zou zijn, zou ik van hem houden. Et alors?”’, stelt Parys.

Wanneer de hoorzitting er komt, is nog niet duidelijk. ‘Dat hangt af van de agenda, en van de beschikbaarheid van de religieuze leiders. Het is belangrijk dat ze allemaal aanwezig kunnen zijn, en dat iedereen voldoende tijd heeft om zich goed voor te bereiden. Enkel op die manier kan er een vruchtbare dialoog ontstaan.’

‘Haast is niet aangewezen aangezien het om een belangrijk en delicaat onderwerp is’, zei hij aan De Morgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in