Meet je seksuele activiteit met je iPhone
Foto: mvdv
De gegevens van je digitale weegschaal, stappenteller en thermometer vloeien sinds iOS 9 slim samen in de app Gezondheid. Veel minder bekend is dat deze toepassing ook je ‘reproductieve gezondheid’ kan opvolgen, van de (on)regelmatigheid van de menstruatiecyclus tot hoe vaak je seks hebt.

Seksuele activiteit kan zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid beïnvloeden. Dat zijn niet onze woorden, maar staat te lezen in de Gezondheid-app van iOS 9. Wie een beter zicht op zijn of haar seksleven wil krijgen, kan daarom nauwkeurig bijhouden hoe vaak (of weinig) er ‘van grond’ wordt gegaan. Deze informatie moet je tot nader order overigens wel nog manueel invoeren via een zogeheten gegevenspunt. Daarbij kan je ook aangeven of je veilig of zonder bescherming hebt gevreeën. Handig om achteraf op te zoeken wanneer een zwangerschap precies begonnen is of – minder plezierig – op welk moment je die nare geslachtsziekte opgelopen zou kunnen hebben. Klinkt allemaal erg intiem, maar het is precies voor dit soort zaken dat het onderdeel Reproductieve gezondheid is bedoeld.

Vrouwen kunnen nog veel meer informatie aan de app toevertrouwen. Door hun menstruaties in te voeren wordt het bijvoorbeeld makkelijker om in te schatten wanneer de volgende eisprong komt, of dat er problemen zijn met de cyclus. Daarnaast kunnen ook tussentijdse bloedingen worden geregistreerd, net als de resultaten van een ovulatietest.

Overigens vind je in de App Store verschillende gespecialiseerde menstruatie-apps, zoals Cycles en Ovia Fertility. Mocht je er daar een van gebruiken, dan kun je die app (via Deel gegevens) in sommige gevallen toestemming geven om de informatie van Reproductieve gezondheid over te nemen.