Vliegverbod Iran Air op Europa sterk versoepeld
Foto: REUTERS

De Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Air heeft van de Europese Commissie de toelating gekregen om “met de meeste van haar toestellen” boven het Europese luchtruim te vliegen. Dat heeft eurocommissaris voor Transport Violeta Bulc donderdag bekendgemaakt.

Iran Air staat op de Europese ‘zwarte lijst’ van vliegtuigmaatschappijen en mag in Europa enkel vliegen met toestellen geproduceerd door Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het land kon die toestellen tot voor kort echter niet aankopen vanwege een Amerikaans embargo, waardoor westerse vliegtuigbouwers geen toestellen of onderdelen mochten verkopen aan Iraanse ondernemingen. Dat embargo maakte deel uit van de sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie aan Iran oplegden vanwege zijn controversiële kernprogramma.

De sancties werden vorig jaar echter opgeheven, na de ondertekening van een nucleair akkoord tussen Iran en de Verenigde Staten. Ondertussen heeft Iran begin dit jaar 118 vliegtuigen besteld bij constructeur Airbus en er zijn ook gesprekken aan de gang met de Amerikaanse tegenhanger Boeing.

Eurocommissaris Bulc bracht in april een bezoek aan Iran, waarop een technische doorlichting van de luchtvaartmaatschappij volgde. Bulc liet donderdag weten “verheugd te zijn te kunnen aankondigen dat het merendeel van de Iraanse toestellen boven Europa zal kunnen vliegen”.

Zambia en Indonesië

De Commissie heeft donderdag ook het luchtvaartverbod op enkele Zambiaanse en Indonesische maatschappijen opgeheven en ook voor Air Madagascar werd het licht op groen gezet.

De Europese ‘zwarte lijst’ van luchtvaartmaatschappijen wordt regelmatig geüpdatet. Op dit moment telt de lijst 216 maatschappijen, zes andere mogen enkel in Europees luchtruim vliegen met bepaalde types toestellen.