MR wil Alain Destexhe niet op lijst in Elsene in 2018
Brussels parlementslid Alain Destexhe zal zijn geluk buiten Elsene moeten beproeven. Foto: Belga

Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe is niet langer welkom op de lijst van de MR in Elsene. Dat schrijft La Libre Belgique en is bevestigd door de lokale MR. Zijn uitlatingen over de ramadan en de Maghrebijnse gemeenschap waren er te veel aan.

‘On a ras le bol’, MR-schepen uit Elsene Yvves de Jonghe d’Ardoye is duidelijk. Alain Destexhe, gemeenteraadslid voor MR, maar ook senator en Brussels parlementslid, krijgt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 geen plaats meer op de lijst.

Enkele dagen geleden had hij de burgemeester van Molenbeek, zijn partijgenote Françoise Schepmans, aangevallen omdat ze te laks zou omgaan met de ramadan, de islamitische vastenperiode, in haar gemeente.

Facebook

Destexhe haalde wel vaker het nieuws met straffe verklaringen over minderheden. Op zijn Facebookpagina beschuldigde hij de Maghrebijnse gemeenschap van vernielingen in een metrostation in 2012. In juli 2015 gaf hij op Facebook commentaar bij een video waarin een moslima met hoofddoek geïnterviewd werd naar aanleiding van de nationale feestdag. ‘Het is alsof je op de nationale feestdag in Congo enkel een blanke aan het woord zou laten’, schreef hij.

MR-voorzitter Olivier Chastel floot hem terug, maar het incident heeft de lokale MR al in juli 2015 doen besluiten dat er voor Destexhe geen plaats meer zal zijn op de lijst in 2018. Partijkopstukken als eerste minister Charles Michel, vicepremier Didier Reynders en voorzitter Olivier Chastel zouden op de hoogte zijn.

Olivier Maingain

La Libre speculeert dat Destexhe, van oorsprong een Luikenaar, naar Sint-Lambrechts-Woluwe zou verhuizen om daar de lijst te trekken en het op te nemen tegen zittend burgemeester Olivier Mangain (Défi, het vroegere FDF). Die andere Brusselse gemeente is minder multicultureel dan Elsene. Destexhe zegt zelf dat hij niet op de hoogte is van de beslissing van de plaatselijke MR.