Lichamen van 34 migranten gevonden in woestijn
Foto: AFP

In de Nigerese woestijn zijn vorige week 34 lichamen van migranten gevonden, onder wie twintig kinderen. Ze werden achtergelaten door mensensmokkelaars, zegt de regering.

‘Vierendertig mensen, onder wie vijf mannen, negen vrouwen en twintig kinderen, zijn omgekomen toen ze door de woestijn trokken’, zei de Nigerese minister van Binnenlandse Zaken.

Wellicht kwamen ze om van de dorst. Volgens een veiligheidsbron zijn ze in de buurt van Assamamka gevonden, een grenspost tussen Niger en Algerije.

Twee slachtoffers zijn geïdentificeerd als Nigerese. Het gaat om een man en een 26-jarige vrouw. De nationaliteit van de anderen is nog niet duidelijk.

Zandstormen

De temperaturen kunnen er oplopen tot 42 graden Celsius. Door onder meer hevige zandstormen wordt slechts een klein deel van de mensen die tijdens de tocht omkomen gevonden.

De Internationale Organisatie voor Migratie schat dat elk jaar 120.000 mensen door de streek trekken. Vorig jaar kwamen minstens 37 mensen om de woestijn.

Sinds Libië in chaos is vervallen na de val van Kadhafi, trekken de meeste vluchtelingen naar Algerije. Daar zijn de voorbije jaren duizenden mensen aangekomen, vooral uit Niger en Mali.

Migratie-akkoorden

De Europese Commissie heeft onlangs een plan voorgesteld om met Afrikaanse landen akkoorden sluiten om de migratie onder controle te krijgen, waaronder Ethiopië, Niger, Nigeria, Mali en Senegal. Landen die niet meewerken aan het voorkomen van economische migratie en afgewezen asielzoekers niet opnieuw opnemen, zullen de gevolgen voelen inzake ontwikkelingshulp of handelsrelaties. Wie wel meewerkt, zal kunnen rekenen op financiële steun.