Mayeur: ‘Zelfs goedkeuring advies door Raad van State zal plannen voetgangerszone niet beletten'
Yvan Mayeur (PS) Foto: AP

De stedenbouwkundige vergunningen voor de uitbreiding van de Brusselse voetgangerszone moet worden geschorst wegens ‘ernstige onregelmatigheden’, zo adviseert de auditeur van de Raad van State. Dat meldt La Libre Belgique. De persconferentie betreffende de voetgangerszone vond vandaag plaats.

In maart hadden twee Brusselse handelaarsverenigingen aan de Raad van State gevraagd om de vergunning voor de heraanleg van de centrale lanen voor de voetgangerszone te vernietigen. Volgens een advocaat van de handelaars had de stad de toekenning van de vergunningen onvoldoende gemotiveerd.

De Brusselse voetgangerszone ligt al langer onder vuur. Het aanhoudende protest van handelaars en bewoners leidde tot een politieke kettingbotsing.

Een advies van de auditeur is niet bindend, maar in de meeste gevallen volgt de rechter hem. Op 29 juni volgt een uitspraak. Rudi Vervoort (PS) laat vandaag weten op de persconferentie dat het negatieve advies geen grote impact zal hebben op de toekomst van het project. Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) zegt dat het advies, dat waarschijnlijk zal worden goedgekeurd door de Raad van State, de plannen niet zal tegenhouden. 

Mayeur benadrukt dat de focus van het project bij de voetgangers blijft. Enkele plaatsen zullen volgens hem herdacht worden in samenspraak met alle betrokkenen. Opmerkelijk is dat de werken al begonnen zijn. Didier Reynders (MR) voorspelt dat de werken ten vroegste eind augustus en ten laatste begin september zullen starten. De eerste werken zijn gepland voor Brouckèreplein. 

Pascal Smet (S.PA) motiveert de beslissingen door te stellen dat wat in Oslo mogelijk is, in Brussel ook plausibel moet zijn. 

  Rapport sur la demande de suspension du piétonnier by L'Echo