UGent drijft strijd op tegen ongepast gedrag
Foto: BELGA

Naar aanleiding van de berichten over grensoverschrijdend gedrag van een professor tegenover doctoraatsstudentes, richt de UGent een externe commissie op. Die zal maatregelen uitwerken om ongewenst seksueel gedrag te vermijden.

De commissie moet het beleid van de universiteit tegenover ongepast gedrag aanscherpen. Het gaat om de aanpak van ongewenst seksueel gedrag tussen werknemers onderling, maar ook tussen docenten en studenten.

De commissie komt er nadat afgelopen week een verhaal van seksuele intimidatie aan het licht kwam. De slachtoffers dienden geen formele klacht in, mogelijk uit angst tegen repercussies. Volgens de rector zijn de procedures in een aantal gevallen niet laagdrempelig genoeg. De externe commissie moet onafhankelijk nieuwe maatregelen voorbereiden.

‘Deze maatregelen moeten studenten en werknemers het nodige comfort bieden om in alle vertrouwen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag te melden’, zegt rector Anne De Paepe. ‘Het kan uiteraard niet dat een eventuele klacht negatieve gevolgen zou hebben voor hun loopbaan of studietraject.’

Mireille Deziron, voormalig gedelegeerd bestuurder van Jobpunt Vlaanderen en nu zaakvoerder van Trigger-M, is voorzitter van de commissie. Ook Sabine Van Overbeke maakt als expert in arbeidsrecht deel uit van de commissie, naast ook de voormalige VRT-topvrouw Sandra De Preter.

Het advies van de commissie, dat mogelijk nog dit jaar wordt verwacht en waarbij vakbonden, ombudsman en vertrouwenspersonen worden betrokken, moet door de raad van bestuur bekrachtigd worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in