De 5 beste cd's van de week
Mitski Foto: Matthew McAndrew
Oud en heel jong broederlijk verenigd deze week. Met de jeugd zoeken we mee naar onontdekte mengvormen, met de oudjes genieten we van meesterschap dat decennia lang ontwikkeld werd. Tussen beiden in staat Van Morrison, die we terugvinden in de gedaante van een jonge Ierse god, in 1973, toen hij de leeftijd had dat niets vaststond en de wereld een pure ontdekkingstocht was.
1

Mitski - Puberty 2

Songs om slaapkamers te slopen

De half-Japanse, half-Amerikaanse Mitski maakt rauwe en complexloze indierock. Net als haar songs zit ze geklemd tussen geestdrift en radeloosheid, begeerte en afkeer. Het levert spannende lo-fi op die doet denken aan zowel The Pixies (‘Dan the dancer’), PJ Harvey (‘I bet on losing dogs’), St Vincent (‘Happy’) als Portishead (‘Crack baby’).

Voor wie? Soundtrack voor zoekende millenials.
naar de recensie >

2

Case/Lang/Veirs - 'Case/Lang/Veirs

Delicieuze 'torch-country'

Neko Case, k.d. lang en Laura Veirs delen een ‘torch’-gevoel, de neiging wat te dramatiseren. Lang doet dat smachtend, Case met gothicgevoel, Veirs meer als een klassieke singer-songwriter. Het leidt tot driestemmige harmoniezang, meeslepende songs, hele fijne arrangementen en vrij filosofische teksten in een subliem geheel dat sterker is dan de som van de delen.

Voor wie? Fans van zowel country als The Beatles.
naar de recensie >

3

Van Morrison - It's too late to stop now II, III & IV

Terugblik op piekmoment

In 1973 was Van Morrison op het toppunt van zijn kunnen. In Los Angeles en Londen nam hij enkele concerten op met zijn Caledonia Soul Orchestra, een folkrockband met blazers en strijkers. De Ier gromt, schreeuwt, verleidt en improviseert dat een lieve lust is en zijn sublieme band wisselt folk, jazz en rock af zoals dat later nooit meer gebeurde. Deze uitgave bevat enkel onuitgegeven tracks en een dvd. Het oorspronkelijke dubbelalbum zit er niet bij.

Voor wie? Liefhebbers van seventies-jazzrock
naar de recensie >

4

Let's Eat Grandma - I Gemini

Ontwapenende tienerpop

De tienermeisjes Rosa en Jenny spelen creatief met elektronica, glockenspiel, ukelele, blokfluit en nog veel van dat soort leuke instrumenten. Ze laveren onbezorgd en speels door genres als hiphop, folk, pop en R&B, alsof grenzen er zijn om doorbroken te worden. Dromerig debuutplaatje met liedjes over chocoladecake en boomhutten.

Voor wie? Mensen die niet oud willen worden

5

Allen Toussaint - American Tunes

Ontroerend afscheid

De elegante pianist-arrangeur Allen Toussaint overleed vorig jaar op 77-jarige leeftijd, en serveert hier stukken van onder meer Professor Longhair, Fats Waller en Duke Ellington. Soms heeft hij enkele goeie vrienden naast zich, maar meestal is het puur genieten van Toussaints onthechte pianospel, steevast een ode aan New Orleans. Van het  titelnummer krijg je de krop in de keel: ‘That’s all, I’m trying to get some rest’.

Voor wie? Mensen die graag ouder worden
naar de recensie >

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig