Grotere implosie dreigt bij Optima
Foto: Joris Snaet

Er dreigt een grotere implosie bij Optima dan tot nu toe werd aangenomen. Het vastgoedbedrijf is volledig afhankelijk van de klanten van de failliete bank en is niet klaar om op eigen benen te staan. Bij de bank zelf zouden schijnzelfstandigen het sociaal passief flink kunnen opdrijven.

De drie curatoren die de rechtbank gisterenochtend heeft aangesteld, Matthias Gesquière (Portelio), Geert Defreyne en Hans De Meyer, probeerden gisteren koortsachtig zicht te krijgen op de situatie bij Optima Bank. Het dossier dient zich aan als bijzonder complex. Er is het onderzoek naar strafrechtelijke inbreuken bij het gerecht, er is de slag om het privévermogen van Jeroen Piqueur, er zijn de 8.000 klanten die moeten worden vergoed én er is de onduidelijkheid over de omvang van het sociaal passief.

Insiders vrezen dat er behalve het faillissementsluik en het gerechtelijke luik een derde luik bijkomt: arbeidsrechtelijke misdrijven en inbreuken op de sociale wetgeving. Met name veel commerciële mensen die voor Optima aan de slag waren, hadden het statuut van zelfstandige. De topverkopers waren allen zelfstandigen met zeer hoge vergoedingen. Die dreigen door het faillissement met lege handen achter te blijven.

Pessimisme

De ontevredenheid bij die groep is groot. Ingewijden verwachten ‘met grote zekerheid’ dat de curatoren geconfronteerd zullen worden met een dossier van schijnzelfstandigen die in de praktijk bedienden waren. De vergoeding die ze kregen, zou dan als netto-vergoeding beschouwd worden, waarop nog sociale­­zekerheids­bijdragen verschuldigd zijn, aan te vullen met vakantiegeld en dertiende maand.

‘Als u dit schrijft, maakt u de bevoorrechte schuld groter en wordt de te verdelen koek voor de overige partijen alleen maar kleiner’, waarschuwde een ingewijde gisteren. Hoeveel die zaak zou kunnen kosten, is onduidelijk. Waarnemers worden steeds pessimistischer over wat nog gerecupereerd kan worden. De zusterinstelling Optima Global Estate (OGE) is tot nu toe gevrijwaard maar voor hoelang?

‘De meerderheid van de personen die vastgoed kochten, waren vermogende klanten van de bank. Zonder die aanbreng heeft OGE een probleem.’

Optima Global Estate stelde trouwens een samenwerkingscontract op met de bank waarbij de bank jaarlijks op aanbrengvergoedingen kon rekenen.

Parlementair onderzoek

Het SP.A-kopstuk Peter Vanvelthoven lanceerde gisteren de hamvraag: ‘Waarom greep de toezichthouder zo laat in en hoe kreeg Optima überhaupt een banklicentie?’ Vanvelthoven vraagt een grondig parlementair onderzoek.