Experts dringen aan meer regenwater te gebruiken
Wateroverlast zal zich de komende jaren vaker voordoen. Foto: Ivan Put

Als we overstroming en droogte de baas willen kunnen, moeten we slimmer met ons water omspringen, zeggen buitenlandse experts.

We hebben massa’s water geslikt de jongste weken. Zulke natte periodes zullen zich vaker voordoen de komende jaren. Maar net zo goed krijgen we vaker lagere periodes van droogte. Gekoppeld aan een groeiende bevolking en een toenemend waterverbruik plaatst dat onze regio voor uitdagingen. ‘De legendarische droogte van 1976 zou wel eens de norm kunnen worden door de klimaatverandering’, zegt Glenn Daigger. Hij is een water­expert van de Universiteit van Michigan (VS). Samen met de Canadese Margaret Catley-Carlson, adviseur bij de VN, bezocht hij twee weken lang Vlaanderen om ons waterbeleid tegen het licht te houden, op vraag van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst.

‘Er is hier veel kennis en competentie aanwezig’, stelde Daigger vast. ‘Maar ik weet niet of jullie genoeg voorbereid zijn op de toekomstige extremen. Er is een volgehouden inspanning nodig, en een langetermijnplan dat niet door iedere nieuwe regering door elkaar geschud wordt.’

De burgers kunnen ook veel doen. Zo zouden ze voor de twee experts op grote schaal regenwater moeten opvangen. In de tuin waar het kan insijpelen, maar ook in reservoirs, zodat ze het kunnen gebruiken. ‘Dat draagt bij tot de oplossing voor de overstromingen en voor die van de droogte’, zegt Daigger.