Eerste 'échte' Zeeuwse mosselen deze week al in restaurants
Foto: Photo News
Deze week worden in verschillende restaurants voor het eerst Zeeuwse bodemcultuurmosselen geserveerd, en dat is uitzonderlijk vroeg. Normaal kan de mosselliefhebber pas begin juli zijn eerste portie Zeeuws goud verorberen.

De kusthoreca juicht: donderdag arriveren de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dat is ongebruikelijk vroeg, en dat amper een kleine twee weken nadat de eerste hangcultuurmosselen geserveerd werden. Normaal maakt de Zeeuwse bodemcultuur ergens begin juli zijn intrede, nu is dat zo'n kleine drie weken vroeger.

Het zat nochtans goed tegen. Het mooie weer, dat de groei van de mosselen bevordert, bleef uit. Maar er zat wel meer voedsel in de Noordzee dan gebruikelijk. Op die manier konden de bodemcultuurmosselen sneller groeien. De situatie van de mosselen wordt nu dag na dag opnieuw geëvalueerd, maar volgens Piet Devriendt van visrestaurant de Oesterput kunnen deze week voor de eerste keer Zeeuwse bodemcultuurmosselen geserveerd worden. De mosselen zijn afkomstig van het Duitse Waddengebied, net over de grens, maar wel in hetzelfde water. De mosselen mogen dus gerust Zeeuws genoemd worden.