Proefproject rond onvruchtbaar maken van stierkikkers bij Grote Nete
Een onderzoekster toont twee gevangen stierkikkers. Foto: Invexo

De Universiteit Hasselt en de Hogeschool PXL gaan met steun van de provincie Antwerpen een proefproject op poten zetten rond het onvruchtbaar maken van de stierkikker, ook bekend als de Amerikaanse brulkikker.

De stierkikker is een invasieve soort die in onze contreien omwille van zijn grootte weinig natuurlijke vijanden kent en zich daarom vrijwel ongehinderd op grote schaal voortplant. De verspreiding van de stierkikker gaat ten koste van heel wat inheemse soorten zoals de groene kikker en is een gevaar voor de biodiversiteit. Het proefproject zal zich situeren in de vallei van de Grote Nete.

De stierkikker is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en werd vanaf 1930 in Europa ingevoerd voor onder meer de productie van kikkerbillen. Enkele ontsnapte exemplaren stichtten de voorbije twintig jaar meerdere populaties in het noorden van de provincie Antwerpen. Door de jaren heen verspreidde de soort zich over tal van voedselrijke plassen in de Kempen en verdrong daar onze eigen groene kikker. Ook elders in Europa zorgt de stierkikker voor problemen, zodat de soort intussen op een Europese lijst staat van “zorgwekkende invasieve soorten die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit”.

Tot nu toe gebeurde het bestrijden van de stierkikker vooral door het afvangen met dubbele schietfuiken en het leeglaten van vijvers. Die weinig diervriendelijke methode blijkt echter enkel efficiënt bij geïsoleerde populaties. PXL Research en de Universiteit Hasselt gaan nu proberen om mannetjes van de soort te steriliseren en weer vrij te laten. De provincie Antwerpen steunt het proefproject in de vallei van de Grote Nete, waar de kikker wijdverspreid is, met 20.000 euro.