Oliereus Total neemt grote Belgische energieleverancier over
Foto: AFP

De Franse energiegroep Total neemt Lampiris, de grootste onafhankelijke Belgische energieleverancier, volledig over. Dat melden beide bedrijven dinsdag. Een overnamebedrag werd niet vrijgegeven.

“De overname zal geen impact hebben op de contracten die beide bedrijven hebben met hun klanten en leveranciers. Er zullen ook geen banen verloren gaan”, luidt het in een persbericht. Ceo Tom Van de Cruys blijft op post. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten.

Lampiris, opgericht in 2003 door Bruno Venanzi - vandaag voorzitter van voetbalclub Standard Luik - en Bruno Vanderschueren, is een onafhankelijke leverancier van elektriciteit en gas met ongeveer 850.000 klanten in België. Het is ook actief in Frankrijk. Lampiris is vandaag de nummer drie op de Belgische residentiële energiemarkt, na Engie Electrabel en EDF Luminus. Het marktaandeel op de residentiële markt bedraagt grosso modo 12 procent. In de thuisregio Luik loopt dat op tot 25 procent. Behalve de oprichters hebben ook de investeringsmaatschappijen Gimv en SRIW aandelen in Lampiris.

Met de overname van Lampiris wordt oliereus Total nu ook actief in de verkoop van elektriciteit en aardgas. Het Franse concern is al geruime tijd bezig om de strategie te verruimen van olie en gas naar hernieuwbare energie en elektriciteit. De overname door Total “bleek het beste scenario voor Lampiris om verder te groeien”, aldus een woordvoerder van de energieleverancier.

De Franstalige christelijke bediedebond CNE reageert alvast tevreden op het nieuws dat geen banen verloren gaan bij de overname. Of de overname door een grote groep uiteindelijk goed nieuws zal betekenen voor de Luikse regio, zal de toekomst moeten uitmaken, aldus secretaris Françoise Sensi.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in