Groen licht voor officiële erkenning psychotherapeuten
Maffiabaas Tony Soprano, uit de gelijknamige tv-serie, bij zijn therapeute Jennifer Melfi. Enkel artsen, klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen zullen binnenkort nog psychotherapie mogen aanbieden. Foto: ap

Enkel artsen, klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen zullen binnenkort nog psychotherapie mogen aanbieden. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag finaal ingestemd met die plannen van bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD). Verzet van de Franstalige oppositie maakte een tweede lezing nodig, na een eerste stemming eerder deze maand.

De regering-Di Rupo raakte het destijds eens over de erkenning voor psychotherapeuten, een dossier dat al jarenlang aansleepte. De huidige regering besliste op aanvoeren van minister De Block echter om de wet - die nog niet in werking trad - bij te sturen.

Psychotherapeut wordt geen apart gezondheidszorgberoep en de uitoefening van psychotherapie wordt beperkt. Wie ervaring heeft maar niet over de juiste diploma’s beschikt, zal voortaan onder toezicht van anderen moeten werken. Dat de kwestie voor deining zorgt in de sector, bleek dinsdag ook in het parlement. De publiekstribune was aardig gevuld en liet van zich horen toen De Block schermde met brede steun op het terrein.

Tweede lezing

Enkel PS, CDH en Ecolo ventileerden in tweede lezing nog kritiek op het wetsontwerp. De PS betreurt onder meer dat psychotherapeut geen afzonderlijk beroep wordt. De socialisten hekelden ook de gevolgen voor mensen die al jaren als psychotherapeut aan de slag zijn maar dat nu niet langer autonoom zullen mogen.

Ook CDH en Ecolo herhaalden hun bedenkingen op dat punt. Catherine Fonck (CDH) had een amendement klaar dat geval per geval een oplossing zou bieden voor psychotherapeuten met de nodige ervaring, maar dat werd weggestemd.

CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle - die mee aan de wieg stond van de wet van 2014 - had wel oren naar de bezorgdheden van zij die niet langer autonoom aan de slag kunnen blijven. De christendemocrate betreurt net als de PS dat psychotherapeut niet als apart beroep weerhouden wordt, maar benadrukt wel dat ruime overgangsmaatregelen voorzien zijn.

‘We moeten vooruit’

‘We moeten vooruit’, besloot Muylle. ‘De patiënten verdienen kwalitatieve zorg die ook snel kan worden terugbetaald. Daarom werkte CD&V mee aan een compromis.’ Dat honoreert volgens haar wel degelijk het werk van wie vandaag al aan de slag is als therapeut én het behoudt ‘een toekomstperspectief’ voor bachelors die in de geestelijke gezondheidszorg aan de slag willen.