‘Minister Jambon, durf buiten de lijntjes te kleuren’
Vlaamse Volksbeweging lust standpunt Jambon niet. Foto: BELGA

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) is het niet eens met de uitspraak van N-VA-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over de Brusselse politiezones. ‘De VVB roept de N-VA en de hele regering op om verantwoordelijkheid te nemen en buiten de lijntjes van het regeerakkoord te durven kleuren wanneer dringende omstandigheden dat vergen', luidt het dinsdag in een mededeling.

Jambon zei dit weekend in De Zondag dat de eenmaking van de Brusselse politiezones geen regeringszaak is en ook niet zal worden. Fusies vallen wel ‘aan te moedigen’.

Maar voor de VVB kan slechts een eengemaakte politiezone voor een duidelijke bevelstructuur zorgen, zonder verwarring van en door parallelle diensten. Een eenmaking van de zones zal voor schaalvoordelen zorgen, voor meer nabijheidspolitiewerk, en voor informatievoordelen, wat ertoe zal leiden dat de Brusselse politie sneller en gerichter op de bal zal kunnen spelen door het beter delen van inlichtingen.

Volgens de VVB is Jambons besluiteloosheid deels ingegeven door het valse Franstalige argument dat Brussel ‘te divers’ is voor één politiezone.

De Vlaamse Volksbeweging vraagt gezond (crisis)verstand. 'Gehoorzaamheid aan het regeerakkoord mag niet betekenen dat dringende noden en behoeften - de veiligheid van alle burgers van dit land - geen gehoor vinden. Enkele maanden geleden introduceerde het kernkabinet wegens de uitzonderlijke omstandigheden extra terreurmaatregelen, ook buiten het regeerakkoord. Ook in het dossier van de Brusselse politiezones moet de N-VA en bij uitbreiding de hele regering verantwoordelijkheid opnemen. Dat kan betekenen dat een addendum over een Brusselse politiefusie komt bij de regeringsafspraken-in-uitvoering', luidt het nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in