Belgische artsen voeren te snel knie- en heupoperaties uit
Foto: Photo News

Artsen in België zouden sneller valse knieën en heupen plaatsen dan artsen in het buitenland. Daardoor is er eerder dan anders een nieuwe ingreep nodig. ‘En zowel aan de behandeling als aan de nabehandeling is een redelijke kostprijs verbonden.'

De laatste tien jaar werd een duidelijke toename vastgesteld van het aantal knie- en heupoperaties waarbij de patiënt een nieuw exemplaar krijgt aangemeten.

Of de keuze voor de ingreep die van de arts of de patiënt is, is niet helemaal duidelijk. Volgens artsen vragen patiënten meestal zelf om een operatie, omdat ze die verkiezen boven medicijnen en een lange revalidatie. Maar toch blijven de artsen zelf niet helemaal buiten schot.

‘De beslissing om een nieuwe heup of knie te geven, valt onder de medische deskundigheid van de arts’, stelt Dominique Vandijck, algemeen directeur van Zorgnet Vlaanderen. ‘Maar het is ook zo dat de patiënt de laatste tijd steeds mondiger wordt.’ Zo zouden artsen onder druk van de patiënt beslissen om toch te opereren, uit schrik dat de patiënt naar een andere dokter gaat. Dat meldt De Tijd.

‘Het is van belang dat de artsen de patiënt goed informeren. Ze moeten duidelijk meedelen aan de patiënt waarom een bepaalde ingreep wel of nog niet nodig is’, aldus Vandijck. Ook moeten ze voldoende wijzen op alternatieven. ‘Een kundige ingreep is in principe altijd de laatste optie.’

Gevolgen

Als een ingreep te snel gebeurt, dan kan het goed zijn dat een patiënt sneller een nieuwe ingreep nodig heeft. ‘Er moet rekening gehouden worden met de kostprijs’. Zowel aan de diagnostiek, als de behandeling en de nabehandeling hangt een prijskaartje.

Bovendien mag volgens Vandijck niet vergeten worden dat een complexe operatie zoals het plaatsen van een knie- of heupprothese altijd risico’s inhoudt.

Register

Vanuit de beroepsgroep zelf zou men een nationaal register willen opstellen die cijfers onderbouwen en bevestigen. Ook moet dat register ervoor zorgen dat de zorg kwaliteitsvoller en transparanter wordt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig