Dit zijn de opvallendste nieuwigheden in iOS 10
Foto: afp
Apple heeft op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Francisco een voorsmaakje gegeven van iOS 10. Het volgende besturingssysteem voor iPhone en iPad komt pas in de herfst uit, maar wij zetten de hoogtepunten alvast even voor je op een rij.

De interface van iOS krijgt ditmaal slechts een bescheiden opfrisbeurt die het gebruiksgemak van de iPhone en iPad verder moet vergroten. Zo kan je de camera en je favoriete widgets voortaan bereiken met slechts één veegbeweging, en zijn er flink wat nieuwe 3D Touch-mogelijkheden. Druk bijvoorbeeld hard op het Mail-icoontje, en je krijgt te zien van wie al die ongelezen berichten eigenlijk zijn. In het onderdeel Berichtgeving kan je 3D Touch dan weer gebruiken om door te klikken naar die ene Whatsapp-boodschap of om alle notificaties in één keer te wissen. Erg handig allemaal, maar voorlopig alleen relevant als je een iPhone 6s bezit.

Compleet vernieuwde apps

Over notificaties gesproken: zodra je je iPhone beetpakt toont het toestel voortaan automatisch het toegangsscherm met alle notificaties, als je dat wenst. Op toestellen met een vingerafdrukscanner zag je deze meldingen soms over het hoofd, omdat je na het unlocken vrijwel onmiddellijk op het thuisscherm terechtkomt. Nog opvallend is dat het Bedieningspaneel voortaan uit twee panelen bestaat: eentje met de traditionele functies (wifi, Bluetooth, zaklamp et cetera), en eentje dat volledig gewijd is aan de muziekspeler, met grotere knoppen en album-art.

De Muziek-app zelf ging ook volledig op de schop en ziet er – op het eerste gezicht – een stuk minder chaotisch uit dan de versie uit iOS 9. Of hij ook echt prettiger werkt, dat vertellen we je in juli, wanneer de publieke bètaversie van het besturingssysteem uitkomt.

Grondig veranderd is ook Foto’s. Zo kan je je kiekjes nu ook terugvinden aan de hand van de locatie waar je ze hebt gemaakt, door in te zoomen op een wereldkaart. Bovendien beschikt de app voortaan over Advanced Computer Vision, waardoor de software zowel gezichten, objecten als scènes kan herkennen.

Die intelligentie vormt de basis van de nieuwe Aandenkens-functie die op een originele manier foto’s en filmpjes uit de oude doos oplepelt. Bij de kiekjes van je laatste trip naar de Ardennen krijg je bijvoorbeeld ook foto’s aangereikt van eerdere outdoor-vakanties: op een andere plek met dezelfde mensen, of op dezelfde locatie met andere mensen, om maar een paar combinaties te noemen.

Aandenkens genereert ook automatisch filmpjes van gebeurtenissen – een mix van video’s en foto’s, vergezeld van een streepje muziek. Gloednieuw kan je deze automatische montages niet noemen: Google Foto’s, beschikbaar voor Android én iOS, heeft het kunstje al langer onder de knie. Apple benadrukt trouwens dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy: de foto’s worden niet in de cloud geanalyseerd, maar op de iPhone of iPad zelf.

Berichtjes opleuken

Berichten, een beetje de droogstoppel onder de iPhone-apps, wordt in iOS 10 een pak frivoler. Tekstballonnetjes komen voortaan in drie maten (normaal, roepen en fluisteren) en de piepkleine emoji zijn voortaan drie keer zo groot. Het keyboard van Berichten kan ook emoticons suggereren of – na het typen van een tekst – automatisch emoji inlassen op plekken waar dat geestig of toepasselijk is. Links naar websites of video’s, tot nu toe gewoon saaie URL’s, worden in iOS 10 ‘verrijkt’ met beelden van de site of zelfs een preview van het filmpje. Hele persoonlijke boodschappen kan je voortaan in je eigen handschrift neerpennen of zelfs in ‘onzichtbare inkt’ afleveren. De ontvanger moet dan eerst over het tekstballonnetje vegen, om de boodschap zichtbaar te maken.

Erover? Wacht dan tot je de schermvullende effecten van de nieuwe Berichten-app ziet, met vuurwerk, confetti of discoballen mét bijbehorende muziek op de achtergrond. Apple had wat achterstand goed te maken op Snapchat en co, en we mogen rustig stellen dat het bedrijf daar in geslaagd is. Bovendien, wat standaard niét in Berichten zit, kan vanaf iOS 10 worden toegevoegd door andere ontwikkelaars. Denk aan een gif-maker die het hoofd van een van je vrienden in een animatie plakt, of aan meer serieuze toepassingen, zoals samen met een stel kameraden (ieder op z’n eigen iPhone) één overkoepelende bestelling plaatsen bij de pizzeria.

Apple belooft ook dat je in Berichten (en andere typetoepassingen) geen toetsenborden meer hoeft te switchen wanneer je twee of meer talen door elkaar gebruikt. Engelse woorden in een (verder) Nederlandstalige sms worden daardoor niet langer foutief ‘verbeterd’. Verder onthouden we de Intelligente suggesties van Berichten. Vraagt iemand naar het adres van je collega Jan, dan reikt de app automatisch het juiste contactkaartje aan, dat je meteen kan doorsturen. Ook zinnetjes als ‘waar ben je’ of ‘wanneer heb je tijd’ triggeren zinvolle suggesties, zoals een plattegrondje of een blik in je agenda.

Andere nieuwtjes van iOS 10 zijn de nieuwe app Woning (om slimme verlichting, thermostaten en andere gadgets in huis te bedienen), Split View in de browser Safari op iPad, voorzieningen voor samenwerking in Notities en waarschuwingen voor ongewenste oproepen (telefoonspam). De publieke bètaversie van iOS 10 verschijnt binnen een kleine maand.