Canadese gijzelaar onthoofd in Filipijnen
Foto: REUTERS

De autoriteiten op de Filipijnen hebben dinsdag de onthoofding bevestigd van een tweede Canadese gijzelaar door de islamitische extremisten van Abu Sayyaf.

‘Wij veroordelen de brutale en absurde moord van Robert Hall, een Canadese staatsburger, die de voorbije negen maanden gevangen werd gehouden door de groep Abu Sayyaf, zo verklaarde de woordvoerder van president Herminio Coloma.

Het leger heeft volgens een mededeling maandagavond een hoofd aangetroffen in de buurt van de kathedraal op het eiland Jolo. ‘Deze ontdekking bevestigt de brutale onthoofding van een ontvoerd slachtoffer van de criminele groepering Abu Sayyaf’, aldus Defensie.

Abu Sayyaf is gespecialiseerd in ontvoeringen. De groep had gewaarschuwd dat het slachtoffer zou worden terechtgesteld indien voor maandagmiddag het gevraagde losgeld (300 miljoen pesos of 5,8 miljoen euro) niet was betaald.

De Canadees John Ridsdel werd in april terechtgesteld toen hetzelfde losgeld niet werd betaald. In september werden beide Canadezen samen met Robert Halls partner, de Filipijnse Marites Flor, en de Noor Kjartan Sekkingstad ontvoerd.

Aby Sayyaf is een van de kleinste maar meest radiale islamistische separatistische groepen in het zuiden van de Filipijnen. Hun doel is een onafhankelijke islamitische staat stichten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in