Luc Van den Bossche weg bij Optima
Foto: pn

Voormalig SP.A-minister Luc Van den Bossche stapt op als voorzitter van Optima Global Estate, dat is de vastgoedafdeling van de door financiële problemen geplaagde Optima-groep.

Luc Van den Bossche heeft vrijdgavond zijn ontslag ingediend als voorzitter van de raad van bestuur van Optima Global Estate. Dat nieuws werd vanmorgen bevestigd door Kristof Serlet, directeur bij Optima Global Estate. Volgens Serlet gaat het om een 'persoonlijke beslissing' van Van den Bossche en was er geen externe druk om te vertrekken.

De nu 68-jarige Van den Bossche werd de eerste ceo van Optima Bank, toen het Gentse adviesbureau eind 2011 Ethias Bank had overgenomen. De voormalige socialistische minister gaf destijds zijn mandaat op als voorzitter van de luchthavenuitbater Brussels Airport Company.

Begin vorig jaar stapte Van den Bossche op als voorzitter van het directiecomité van de bank en werd hij voorzitter van zusterbedrijf Optima Global Estate, dat in heel Vlaanderen vastgoedprojecten ontwikkelt en verkoopt.

De timing van zijn vertrek valt samen met de zware problemen waar Optima Bank mee te maken heeft. De banklicentie van Optima Bank is ingetrokken wegens ‘onregelmatigheden in het beheer’. Optima heeft ook zijn licentie als verzekeringsmakelaar moeten afgeven.

Imagoschade

De affaire heeft voorlopig geen gevolgen voor de vastgoedoperaties en voor de klanten van Optima Global Estate, zegt Serlet aan De Standaard. Hij verwijst naar 'waterdichte beschotten' tussen de bankactiviteit en de vastgoedafdeling. 'Operationeel en financieel zijn er geen problemen. We moeten wel flink wat imagoschade incasseren, maar het is te vroeg om daar al commerciële conclusies uit te trekken.'

Piqueur

Voor Jeroen Piqueur, de hoofdaandeelhouder van Optima Bank, zijn er wel al persoonlijke gevolgen. Volgens De Tijd heeft de handelsrechtbank van Gent twee voorlopige bewindvoerders aangesteld om te waken over het persoonlijk vermogen van Piqueur. Zij moeten erop toezien dat Piqueur zichzelf niet onvermogend maakt door delen van zijn patrimonium weg te sluizen.