Nieuwe tv-zender: na Vier en Vijf komt Zes

Zes wordt vanaf dit najaar het jongere broertje van Vier en Vijf. De nieuwe zender brengt Amerikaanse series genre ‘CSI’ of films als ‘Police Academy’.

Na Vier en Vijf stampt moederbedrijf SBS Zes uit de grond, een zender met hoofdzakelijk aangekochte films en ­series.

In het bericht aan de adverteerders dat vandaag de deur uitgaat, worden van zowel series als films drie voorbeelden gegeven. De films liggen in de lijn van Lethal weapon, Harry Potter of Police academy, de series moet je in de fichebakken zoeken bij CSI, Hawaii five-0 of Supernatural.

Voor allebei geldt: blockbusters die niet echt heet van de naald zijn. ‘Zes maakt plaats voor films die iedereen graag wil terugzien’, klinkt het bij SBS. Zes zal geen 24 uur per dag films en series uitzenden, maar in primetime zal de nadruk er wel op liggen.

Zes, dat in oktober gelanceerd wordt, is een opmerkelijke en ­onverwachte zet. De komende tv-seizoenen zullen Vier en Vijf steeds meer lokale, Vlaamse producties uitzenden, beloofde de SBS-top. Die laten dan weer minder plaats voor aangekochte, Amerikaanse series en films.

Pas midden september wil het mediabedrijf het zendschema van zijn nieuwe zender vrijgeven. Het is wel al duidelijk dat bepaalde programma’s op vaste dagen te zien zullen zijn, en dat er ruimte zal zijn voor marathonuitzendingen, waarbij alle afleveringen van één seizoen achter elkaar uitgezonden worden. Dat is een gewoonte die in de VS steeds meer ingang vindt.

SBS voert momenteel gesprekken met de distributeurs die Vier en Vijf aanbieden. De kans is dus groot dat Zes vanaf oktober zowel voor Proximus- als Telenet-klanten beschikbaar zal zijn.