Belg blijft blind voor eigen drankmisbruik
1,6 procent van de Belgische drinkers zegt in het laatste jaar door alcoholgebruik op de spoed te zijn beland. Foto: Photo News

Belgen lopen een hoger risico op drankproblemen dan gemiddeld, zo blijkt uit de nieuwe Global Drug Survey. Toch zijn ze tegelijk minder geneigd om hulp te zoeken. ‘Leg de verkoop van alcohol aan banden’, zeggen experts.

De Global Drug Survey bevroeg 97.000 mensen in meer dan vijftig landen, waaronder België, over hun alcohol- en drugsgebruik. Het is daarmee het grootste drugsonderzoek ter wereld. Deelnemers moesten onder meer de AUDIT-schaal invullen, een instrument van de Wereldgezondheidsorganisatie dat peilt of iemand problematisch drinkt. Een score van 16 en meer wijst op een verhoogd risico voor alcoholproblemen, een score van 20 en meer zelfs op afhankelijkheid.

Wat blijkt? 21,7 procent van de Belgische mannen die deelnamen, scoort meer dan 16 of 20, vergeleken met 13,5 procent van de mannen wereldwijd. Ook Belgische vrouwen (12,5 procent) scoren slechter dan het gemiddelde (10,4 procent). Tegelijk geven Belgische drinkers minder aan dat ze het komende jaar wat minder zouden willen drinken, dat ze daarvoor hulp zouden willen of dat ze plannen hebben om hulp te zoeken.

1,6 procent van de Belgische drinkers zegt ook in het laatste jaar door alcoholgebruik op de spoed te zijn beland. Daarmee staat ons land op de zevende plaats wereldwijd. ‘Een verontrustend beeld’, zegt Tina Van Havere (Hogeschool Gent), die voor België mee het onderzoek voerde. ‘Dat we graag alcohol drinken, weten we, maar dit onderzoek toont weer aan dat we ook problematische drinkers zijn.’

‘We moeten af van het beeld dat wie niet verslaafd is, geen probleem heeft’, zegt Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn.

Spoedarts Paul Calle beaamt. Tijdens een evenement als I Love Techno bleek bij de helft van de feestvierders die op de medische post werden binnengebracht louter alcohol in het spel te zijn. ‘Elke spoeddienst zou een vaste medewerker moeten hebben om probleemdrinkers verder te helpen. Nu raken wij ontmoedigd.’

De verontrustende cijfers van de Drug Survey sterken de experten in hun pleidooi om de verkoop van alcohol aan banden te leggen en de prijs op te trekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig