Belg blijft blind voor eigen drankmisbruik

Belgen lopen een hoger risico op drankproblemen dan gemiddeld, zo blijkt uit de nieuwe Global Drug Survey. Toch zijn ze tegelijk minder geneigd om hulp te zoeken. ‘Leg de verkoop van alcohol aan banden’, vinden experts

De Global Drug Survey bevroeg 97.000 mensen in meer dan vijftig landen, waaronder België, over hun alcohol- en drugsgebruik. Het is daarmee het grootste drugsonderzoek ter wereld. Deelnemers moesten onder meer de AUDIT-schaal invullen, een instrument van de Wereldgezondheidsorganisatie dat peilt of iemand problematisch drinkt. Een score van 16 en meer wijst op een verhoogd risico voor alcoholproblemen, een score van 20 en meer zelfs op afhankelijkheid.

Wat blijkt? 21,7 procent van de Belgische mannen die deelnamen, scoort meer dan 16 of 20, vergeleken met 13,5 procent van de mannen wereldwijd. Ook Belgische vrouwen (12,5 procent) scoren slechter dan het gemiddelde (10,4 procent). Tegelijk geven Belgische drinkers minder aan dat ze het komende jaar wat minder zouden willen drinken, dat ze daarvoor hulp zouden willen of dat ze plannen hebben om hulp te zoeken.

1,6 procent van de Belgische drinkers zegt ook in het laatste jaar door alcoholgebruik op de spoed te zijn beland. Daarmee staat ons land op de zevende plaats wereldwijd. ‘Een verontrustend beeld’, zegt Tina Van Havere (Hogeschool Gent), die voor België mee het onderzoek voerde. ‘Dat we graag alcohol drinken, weten we, maar dit onderzoek toont weer aan dat we ook problematische drinkers zijn.’

‘We moeten af van het beeld dat wie niet verslaafd is, geen probleem heeft’, zegt Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn.

Spoedarts Paul Calle beaamt. Tijdens een evenement als I Love Techno bleek bij de helft van de feestvierders die op de medische post werden binnengebracht louter alcohol in het spel te zijn. ‘Elke spoeddienst zou een vaste medewerker moeten hebben om probleemdrinkers verder te helpen. Nu raken wij ontmoedigd.’

De verontrustende cijfers van de Drug Survey sterken de experten in hun pleidooi om de verkoop van alcohol aan banden te leggen en de prijs op te trekken.

Sport
 1. Rennes dankt halvefinalisten Europa League en mag zich voor het eerst opmaken voor poules Champions League
 2. Drama voor Dendoncker en Wolverhampton, Shakthar met sprekend gemak naar halve finales Europa League
 3. Valentine Dumont scherpt eigen Belgisch record op 400m vrije slag aan
 4. Bokskamp tussen Mike Tyson en Roy Jones Jr. met zes weken uitgesteld
 5. PSG rekent “zonder ongelukken” op Mbappé tegen Atalanta in de Champions League
 6. Wie de beloften van Club Brugge wil zien in 1B, die moet naar… Lokeren: “We zijn fier”
 7. Recordtransfer is officieel: Jonathan David verlaat AA Gent, dat “meer dan 30 miljoen” pakt op Canadese alleskunner
 8. Dauphiné wordt grote coronatest voor Tour: “Uiteindelijk is het straks net als bij Wimbledon of de Champions League”
 9. Jakobsen mag verder revalideren in Nederlands ziekenhuis
 10. Schotse premier en kampioen Celtic woest nadat Boli Bolingoli quarantaineregels zwaar met de voeten treedt: “Onaanvaardbaar!”
 11. Thibaut Courtois ziet concurrent Real Madrid verlaten
 12. Landskampioen Castors verkiest EuroCup boven EuroLeague basket
 13. Elise Mertens staat in tweede ronde WTA-toernooi van Praag
 14. Ook Nederlandse Sifan Hassan valt werelduurrecord hardlopen aan op Memorial Van Damme
 15. AG2R haalt na Greg Van Avermaet nog twee extra versterkingen
 16. Parcours van Ronde van Lombardije wordt met twaalf kilometer ingekort
 17. Spaanse eersteklasser Valencia kampt met twee besmettingen
 18. Waasland-Beveren neemt afscheid van Kroatische middenvelder
 19. Leverkusen-trainer heeft genoeg van vragen over supertalent Kai Havertz: “Volgend seizoen speelt hij voor Heracles Almelo”
 20. STVV neemt youngster David Mindombe over van OHL