Wilmots: “Goed dat iedereen in België terug met de voetjes op de grond staat”
Foto: BELGA

België verloor zijn openingswedstrijd op het EK met 0-2 van Italië, dat met een sterke organisatie de Belgische machine platlegde. De reacties uit het kamp van de Rode Duivels zaten dan ook vol ontgoocheling, met bondscoach Marc Wilmots voorop.

“Dit is voor de hele groep een grote teleurstelling. We waren beter in het begin, maar maakten één fout en ze scoorden. Dat weet je dat het moeilijk wordt tegen de ervaren Italianen, met hun stevig blok. Daarna was er veel animatie, met kansen voor beide ploegen. Als we onze mogelijkheden afmaken, wordt het een heel ander verhaal.”, blikt hij terug. Door de nederlaag komt er meteen veel druk op de ploeg. “Het is goed dat iedereen in België terug met de voetjes op de grond staat. Nu moeten we ons focussen op de komende twee wedstrijden, want we willen de volgende ronde bereiken. Het was zeker niet allemaal negatief vandaag.”

De bondscoach moest ook even zijn wissels verklaren, vooral die van Nainggolan. “Ik heb Radja eruit gehaald omdat ik Fellaini wilde laten staan vanwege zijn kopbalsterkte. Wistel vond ik positioneel dan weer heel goed bezig. We kunnen er lang over discussiëren, maar het was gewoon een keuze. Op het laatste heb ik alles op alles gespeeld door Ciman eraf te halen en Carrasco te brengen, maar de Italianen stonden gewoon goed georganiseerd.” Kevin De Bruyne, die de patron van de ploeg moet zijn, presteerde ondermaats. “Ik weet ook niet hoe het komt dat hij zo slecht speelde. Misschien is hij moe. Op training deed hij het de voorbije dagen alvast niet onaardig”. Over Vermaelen was hij dan weer lovend. “Thomas vond ik erg sterk presteren. Ik hou van zijn stijl. Hij verdedigt vooruit, is scherp, precies én is uitstekend in de passing.”

Courtois: “We werden op alle vlakken overklast”

Wilmots: “Goed dat iedereen in België terug met de voetjes op de grond staat”
Foto: BELGA

“We werden op alle vlakken overklast”, is Courtois hard. “Tactisch, organisatorisch en technisch kwamen we te kort. We maakte dezelfde fouten als in de oefenmatchen. Bij het eerste tegendoelpunt volgen we onze man niet. Dit is een grote teleurstelling, want de eerste match is zeer belangrijk. We hadden een uitstekende zaak kunnen doen, door het gelijkspel in de andere wedstrijd. De volgende twee matchen moeten we gewoon winnen. Dan gaan we wel beter moeten spelen”, aldus de doelman.

Bij Vertonghen weerklonk een ander geluid. “Ik ben uiteraard teleurgesteld, want we wilden goed beginnen. Nu komt er veel druk op de volgende wedstrijd. We hebben echter niet slecht gespeeld. Op voorhand wisten we hoe ze gingen spelen en daar hebben we goed op geanticipeerd. Jammer genoeg hadden zij aan één kans genoeg om te scoren. Zelf kregen we genoeg mogelijkheden, maar we moeten efficiënter zijn”, aldus Vertonghen, die niet wanhoopt. “Het zit wel goed met ons. Het is jammer dat wij de goals niet konden maken, maar we hebben prima gespeeld. Ons tactische plan klopte, we hebben niet veel weggegeven. Bovendien konden we regelmatig tegenprikken op de omschakeling, waardoor ook Romelu zijn kans kreeg. Er valt ons weinig te verwijten, we moeten enkel wat scherper zijn.”

Vermaelen: “Italië speelde heel slim”

“Het resultaat is heel teleurstellend”, stelt Thomas Vermaelen. “We hebben hard gewerkt en er alles aan gedaan. Als we in de tweede helft onze kansen maken, wordt het 1-1. Maar Italië is heel ervaren en daar hadden we het lastig mee. Vooral hun lopende mensen waren heel moeilijk te verdedigen, dat zagen we ook al in Brussel tijdens de oefenmatch. Ze waren heel slim met hun looplijnen. Italië speelde heel compact en dat is hun sterkte: ons opwachten, de ruimte klein houden en gevaarlijk zijn met lopende mensen. Dat maakte het ook moeilijk voor onze aanvallers.”

Alderweireld: “Achteraf is het makkelijk praten”

“Het was vandaag niet goed genoeg”, stelde Toby Alderweireld. “Dit is een teleurstelling, 0-2 verliezen. De tweede helft was beter en hadden we het overwicht. Maar we moeten meer kansen creëren, al scoorden ze met een beetje geluk. We hadden echter geen antwoord op hun tactiek, waar zij heel sterk in zijn. Fout van de coach? Achteraf is het makkelijk praten. Het is ook aan ons om dingen aan te passen op het veld. We zijn ervaren genoeg. We doen dit met z’n allen.” De verdediger van Tottenham zag er net als Laurent Ciman niet al te best uit bij de eerste tegengoal. ”Die goal viel op een onverwacht moment”, aldus Ciman. “Ik dacht dat Alderweireld in duel zou gaan, hij dacht misschien het tegenovergestelde. Dat zijn automatismen die beter zullen worden.”

Tevreden Conte: “Ben fier op mijn jongens”

Wilmots: “Goed dat iedereen in België terug met de voetjes op de grond staat”
Foto: AFP

De Italiaanse bondscoach Antonio Conte was uiteraard wel tevreden. “De twee ploegen speelden aanvallend voetbal, met kansen langs beide kanten. Dit resultaat geeft aan dat in het voetbal niks vastligt”, vertelde hij opgetogen. “Ik heb gezegd dat deze selectie een groep mannen is. Ik heb goede spelers in mijn selectie en dat is zeer belangrijk in zo’n tornooi. Daarvoor moet je wel een juiste chemie hebben tussen de spelers. Mijn groep begrijpt elkaar goed en klit goed samen”, is hij trots. Conte is ook van plan te genieten van deze belangrijke zege. “Nu mag dat even, maar moeten we ook de wedstrijd Zweden voorbereiden. Vergeet niet dat we paar jaar geleden na een zege tegen Engeland verloren”, is hij op zijn hoede.

Heeft de ploeg nu de harten van de Italiaanse fans veroverd? “Of de hele natie nu achter ons staat? Dat weet ik niet, maar wij gaan het maximale geven en dat appreciëren ze. Ons doel is nog steeds hetzelfde: kwalificatie voor de achtste finales en zo ver mogelijk raken. Mijn spelers weten dat ze om iets te realiseren een uitzonderlijk niveau zullen moeten halen. Ik hoop dat ze nog hongerig zijn, maar daar twijfel ik niet aan. Ik ben trots bondscoach te zijn”, aldus een fiere Conte. Over de Rode Duivels was hij niets dan respectvol. “Ze hebben vanavond hun kracht getoond, zowel de basiself als de wisselspelers. We hadden de match tactisch echter heel goed voorbereid. Het Belgische voetbal maakt progressie en zal progressie blijven maken de komende jaren. Zij maken ooit kans op eindwinst op het EK en gaan ook nu een goed toernooi spelen.”

Matchwinnaar Giaccherini: “Uitstekend gevoel”

De Italiaanse middenvelder Giaccherini vertolkte een hoofdrol door na 32 minuten de score te openen. “Dit is een uitstekend gevoel. Ik geef altijd alles wat ik kan en doe wat de coach me vraagt. Dat ik Man van de Match ben is leuk, maar het belangrijkste van vandaag is de overwinning. De ploeg gaat boven alles”, oordeelde hij. “België is echt wel een sterke ploeg en heeft spelers die op elk moment het verschil kunnen maken, maar we hebben het maximale gegeven vandaag. Onze verdediging was ook fantastisch”, klonk het bij Giaccherini.