Peperduur toegangsticket om hoofdrol te spelen in sociale media

LinkedIn gaat in op overname-uitnodiging Microsoft

De Amerikaanse softwarereus Microsoft legt niet minder dan 26,2 miljard dollar in contanten op tafel voor de overname van het professionele sociale netwerk LinkedIn. Voor Microsoft is het de grootste overname ooit. Het is tegelijk een peperduur toegangsticket tot het topclubje van ’s werelds grootste socialemediabedrijven.

Met 26,2 miljard dollar (of meer dan 23 miljard euro) betaalt Microsoft bijna 50 procent meer dan de beurswaarde van LinkedIn op basis van de slotkoers van vorige week vrijdag. Het LinkedIn-aandeel werd toen afgevlagd op 131,08 dollar. Microsoft biedt nu 196 dollar per aandeel.

De topman van Microsoft, Satya Nadella, stak gisteren niet weg dat hij al een hele tijd zijn zinnen had gezet op een deal met LinkedIn. ‘Geloof me, ik denk er al heel lang aan’, verklaarde hij gisteren in een kort filmpje, waarin hij samen met de topman van het sociaalnetwerkbedrijf Jeff Weiner vertelde hoe belangrijk de overname wel is voor beide bedrijven. En Nadella voegde er nog aan toe al een grote bewonderaar en gebruiker te zijn van LinkedIn.

LinkedIn biedt zijn gebruikers de gelegenheid zich professioneel voor te stellen en in contact te komen met andere leden. Streefdoel van het sociaalnetwerkbedrijf is zichzelf onmisbaar te maken in de bedrijfswereld. Voor bedrijven die werknemers willen aanwerven of voor werknemers die uitkijken naar een nieuwe baan.

Niet in de bovenste schuif

In de eerste drie maanden van 2016 steeg het aantal gebruikers van LinkedIn van 414 naar 433 miljoen. Maar toch lag het Amerikaanse sociaalnetwerkbedrijf de voorbije maanden niet echt in de bovenste schuif bij de beleggers. De koers kreeg in februari zelfs een zeer zware klap – min 44 procent in één dag – nadat LinkedIn onder meer een vertraging van de advertentie-inkomsten had opgebiecht.

De slotkoers van vrijdag ligt ook heel wat lager dan de recordnotering van 270 dollar. Die dateert van februari vorig jaar (zie grafiek). Na de bekendmaking van de overname door Microsoft steeg de koers van LinkedIn meteen na de opening van de beurs in New York met 48 procent.

Waarom Microsoft-ceo Satya Nadella zo zwaar inzet op LinkedIn?

Hij is ervan overtuigd dat de combinatie van het sociale netwerk en bedrijfsproducten van Microsoft, zoals het kantoorpakket Office en de cloud-toepassingen, de groei van de twee activiteiten zal versnellen.

Nadella schrikt blijkbaar niet terug voor een megaovername. Ook al moest hij kort na zijn aantreden als ceo bij Microsoft meteen puin ruimen, omdat de vorige megadeal die door zijn voorganger ­Steve Ballmer was doorgedrukt, uitgelopen was op een fiasco. Nog geen twee jaar na de overname van de mobilofonie­tak van het Finse Nokia, zat er voor Nadella in 2015 niets anders op dan de volledige investering van meer dan 7 miljard euro af te schrijven. Het grote argument voor de overname van de gsm-tak van Nokia in 2013 was overigens opnieuw aansluiting te vinden bij de smartphone-wereldtop (Samsung, Google en Apple).

Het wordt nu uitkijken of Nadella het er met zijn LinkedIn-deal beter van afbrengt dan zijn voorganger met het Nokia-avontuur. De huidige topman van Microsoft steekt alvast zijn nek zeer ver uit.

Zo wordt de overname volledig betaald met geleend geld. Wellicht omdat het, gezien de lage rentestand, voor een kredietwaardig bedrijf als Microsoft een goedkope manier is om aan geld te geraken. De schuldgraad van de softwarereus loopt er wel verder door op.

Tegelijk wordt het een hele uitdaging om de overnameprijs terug te verdienen. Het bedrag dat Microsoft neertelt, staat gelijk aan 91 keer de jaarwinst die LinkedIn uit zijn operaties haalt (bedrijfskasstroom of ebitda), becijferde het financiële persagentschap Bloomberg. Het geloof van Nadella in een snelle en forse winsttoename bij LinkedIn is blijkbaar ontzettend groot.

Aangeboden door onze partners

De topman van ­Microsoft steekt zijn nek ver uit. Zo wordt de ­overname volledig betaald met geleend geld

Niet te missen