Schutter Orlando overwoog Disney World als doelwit
De schietpartij in Orlando zal opnieuw een discussie over de omgang met wapens in de VS tot gevolg hebben. Foto: AFP
Omar Mateen, de man die zaterdagnacht in een nachtclub in Orlando 49 mensen doodschoot, bezocht in april het pretpark Disney World in dezelfde stad. Volgens politiebronnen die People Magazine citeert, onderzocht hij of het pretpark een mogelijk doelwit kon zijn.

Ook de nachtclub Pulse, waar hij zaterdagnacht een bloedbad aanrichtte, had hij op voorhand verkend. Dat zou de vrouw van Mateen aan de politie verteld hebben.

 Maandag kwam ook aan het licht dat Mateen in 2011 en 2012 in Saudi-Arabië was. Hij bezocht er de Kaaba in de voor moslims belangrijke stad Mekka. 

Mateen was een Amerikaan van 29 met Afghaanse roots. Hij pleegde de schietpartij in naam van  terreurgroep Islamitische Staat (IS). Voor zover bekend handelde hij alleen.  Na een gijzeling van drie uur in de nachtclub in Orlando bestormde de politie de zaal en slaagde erin Mateen te doden. 

Hij voerde de raid uit met twee wapens, waaronder een machinegeweer, die hij legaal gekocht had. Waarschijnlijk koos hij bewust voor een nachtclub die zich op homo’s richt. Naast de 49 doden, zijn er ook 53 gewonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig