Tusk: 'Brexit begin van het einde voor westerse beschaving'
Donald Tusk. Foto: EPA

Europees president Donald Tusk heeft in een interview met de Duitse tabloid Bild in hoogst alarmerende bewoordingen gewaarschuwd voor de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie. 'Als geschiedkundige ben ik bang dat dit niet enkel het begin van de vernietiging van de Europese Unie zou kunnen zijn, maar ook van de westerse politieke beschaving.'

De opvallende uitspraak van Tusk kreeg maandag meteen bijval bij de Europese Commissie. 'Voorzitter Juncker heeft in zijn eigen bewoordingen exact dezelfde boodschap verkondigd, bijvoorbeeld onlangs in Berlijn', zo reageerde een woordvoerster maandag. Juncker waarschuwde in de Duitse hoofdstad voor een 'ramp' die het startschot zou kunnen betekenen voor een vertrek van andere lidstaten.

Schade op economisch en politiek vlak

Op korte termijn situeert Tusk de schade vooral op economisch en politiek vlak. Economisch zou iedereen in de klappen delen, maar toch vooral Groot-Brittannië zelf. Politiek zouden opnieuw de anti-Europese stromingen de verschillende lidstaten garen spinnen bij een brexit. Maar ook op geopolitiek vlak heeft Europa niets te winnen bij een brexit, aldus Tusk. 'Onze vijanden zullen een fles champagne openen op de dag dat de Britten de Europese Unie zouden verlaten', meent de Europees president.

Tusk denkt ook dat het een hele tijd zou duren vooraleer de relaties tussen Europa en Groot-Brittannië opnieuw in een plooi zullen vallen. Het beëindigen van de verdragsverplichtingen zou ongeveer twee jaar in beslag nemen, maar de onderhandelingen over de nieuwe betrekkingen en de daaropvolgende ratificaties zouden volgens de Pool nog eens vijf jaar kunnen aanslepen. 'En zonder enige garantie op succes.'

In Groot-Brittannië vindt op 23 juni een referendum over het EU-lidmaatschap plaats. De opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders van het lidmaatschap. Vijf dagen na het referendum komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen in Brussel.