De favoriete aandelen van Stefaan De Beukelaer
Stefaan De Beukelaer Foto: rr

Veel beleggers missen op dit moment een sterke overtuiging over de richting van de markten, merkt Stefaan De Beukelaer, gedelegeerd bestuurder bij de onafhankelijke vermogensbeheerder Accuro.

Blijf focussen op de lange termijn, en blijf uw beleggingen goed spreiden, is zijn devies.

De lage rente drijft beleggers richting risicodragende activa maar de onzekerheden (Brexit, China, groeivertraging, renteverhoging, …) zijn talrijk. Het advies van Accuro: laat u niet afleiden door de korte termijn fluctuaties en behoud de focus op het realiseren van uw lange termijn doelstellingen. Een goede spreiding over de diverse activa-klassen in overeenstemming met uw persoonlijke behoeften en gevoeligheden is essentieel om succesvol te beleggen.

Belgische aandelen –Solvay (K/W 10, dividend 3.7%)

De Belgische chemie groep Solvay heeft in 2015 het Amerikaanse Cytec overgenomen. De volledige integratie van Cytec heeft de aard van de groep aanzienlijk veranderd. De markt heeft het risico hiervan grotendeels ingeprijsd. De composiet activiteiten kunnen op termijn een groeipool worden, maar zullen de eerste kwartalen nog last ondervinden van de sterke USD. De steun van de Solvac Holding en de gezonde balans beperken het risico voor de aandeelhouders. Na de sterke koersdaling sinds de aankondiging van de Cytec overname zien we aanzienlijk opwaarts potentieel voor de komende 6 tot 18 maanden.

Multinationals –Novartis (K/W 16, dividend 3.4%)

De Zwitserse health care groep Novartis zit in een moeilijke periode. De oog-zorg divisie Alcon kampt met een stagnatie en op enkele belangrijke medicijnen is het patent vervallen. De diversificatie van de groep, zowel geografisch als naar producten en sectoren, zorgt ervoor dat de impact van de negatieve factoren op het geheel beperkt is. We verwachten dat de terugval tijdelijk is, onder meer door de introductie van nieuwe producten. Wij vinden Novartis vandaag een opportuniteit om een gestaag groeiende kwaliteitsonderneming te kopen aan een aantrekkelijke prijs.

Holdings –Bouygues (K/W 15, dividend 5.6%)

Bouygues is een Franse holding met participaties in 3 sectoren : mobiele telefonie, infrastructuur en media. Bouygues Telecom is de derde mobiele telefoon aanbieder van Frankrijk. De infrastructuur activiteiten bestaan uit Bouygues Construction (bouwsector) en Colas (wegenbouw). Bouygues heeft nog een belang in Alstom, de grootste treinbouwer ter wereld. TF1 is een televisie bedrijf met eigen producties. Tenslotte heeft Bouygues ook nog een kleine vastgoed activiteit. De activiteiten in telecom en media staan onder druk. Na een koersdaling van ruim 30% denken we dat de waardering en het stabiele rendement een bodem leggen onder de koers.

Vastgoed - Montea (K/W 19, dividend 4.8%)

Montea is actief in logistiek vastgoed met een portefeuille in voornamelijk België en Nederland. De kwaliteit van de portefeuille is bijzonder goed. Hierdoor bedraagt de bezettingsgraad bijna 100%. Dankzij de relatief kleine omvang ten opzichte van grote broer WDP, kan Montea de hoogste groei in de sector behalen. Montea profiteert onder meer van de opkomst van E-commerce. Deze groei wordt deels gefinancierd met schulden. Dankzij de lage rente kan Montea de rentelasten nog verlagen en gebruikmaken van een financiële hefboom. Dit is een belangrijke rendements-driver in vastgoed. Vanwege het hoge rendement op de investeringen en de voorspelbare groei is het verantwoord om een premie te betalen ten opzichte van de netto inventariswaarde.

Beleggingsfondsen –RAM Emerging markets Equity

We rekenen op een ommekeer in de opkomende markten. De grondstofprijzen stabiliseren en de waarderingen in emerging markets zijn aantrekkelijk na jaren van underperformance. Wij vinden het risico van individuele aandelen in emerging markets voor onze cliënten te groot. Wij adviseren om gespreid in emerging markets te beleggen via de Zwitserse asset manager RAM, een van de beste specialisten op dit domein. Als onafhankelijke beleggingsonderneming zonder eigen producten kan Accuro wij voor u de beste beleggingen selecteren. RAM past een slimme wereldwijde diversificatie toe gekoppeld aan een actief beheer. De modellen van RAM zorgen voor een beter rendement bij een substantieel lager risico dan vergelijkbare fondsen.

Accuro is een onafhankelijke beleggingsonderneming en selecteert uit een ruim aanbod beleggingsfondsen, individuele aandelen en obligaties.