Hogere inkomens hebben meeste baat bij woonbeleid
Foto: BELGA
Een nieuwe studie legt nogmaals de pijnpunten van het woonbeleid bloot. Er vloeit veel meer geld naar eigenaars dan naar huurders en naar hogere dan naar lagere inkomens. Het gevolg is een zwakke huurmarkt en een omgekeerde herverdeling.

Maar liefst 7 op de 10 Vlamingen bezitten een huis of appartement, slechts 3 op de 10 huren er eentje. Die opvallende verhoudingen zijn het gevolg van het gevoerde woonbeleid. Dat moedigt eigendomsverwerving sterk aan, blijkt nog maar eens uit een pas verschenen analyse van de woonsubsidies in Vlaanderen voor 2013 door het Steunpunt Wonen.

Volgens de studie ontvangt een eigenaar in Vlaanderen gemiddeld maar liefst 88 procent meer woonsubsidies dan een huurder. Wie een eigen woning koopt, kan onder meer genieten van een hypotheekaftrek – waaronder de veelbesproken woonbonus – verminderde registratierechten, btw-verlaging bij de renovatie van een ouder pand en daarnaast nog een renovatiepremie. En om dat vastgoed te verwerven bestaan er ook nog eens sociale leningen.

Wie huurt kan wel terecht in een sociale huurwoning of kan in bepaalde gevallen genieten van een huursubsidie of -premie. Maar de ondersteuning van de huurmarkt is duidelijk minder uitgebouwd. 

‘Dat is een beleidskeuze die al lang meegaat’, verduidelijkt professor Sien Winters (KU Leuven) die de studie superviseerde. ‘De steun om een eigen woning te verwerven past ook in een visie om de burger te doen sparen, veilig beleggen en zijn eigen pensioen wat veilig te stellen.’ Maar de beleidskeuze heeft ook negatieve gevolgen, stipt de professor aan: ‘Eigenaars zijn letterlijk minder mobiel op de arbeidsmarkt dan huurders. Mensen zijn niet altijd bereid om te verhuizen voor de job, wat nefast kan zijn.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig