Sterk Polen kan maar 1 keer scoren tegen Noord-Ieren
Foto: AFP

De Poolse nationale ploeg heeft een eerste overwinning behaald in haar EK-geschiedenis. De Polen klopten in Nice Noord-Ierland met 1-0, dankzij een doelpunt van Ajax-spits Milik net na rust. De Polen lieten genoeg kansen liggen om wel drie wedstrijden te winnen, maar moesten uiteindelijk tot het einde bibberen.

Polen en Noord-Ierland trapten hun EK op gang in Nice. De eerste wedstrijd in groep C leek wel David tegen Goliath: de Noord-Ieren stonden 30 jaar geleden voor het laatst op een EK, terwijl Polen in de kwalificaties indruk maakte met maar liefst 33 doelpunten, het meeste van alle landen. Anderzijds leert de geschiedenis ons wel dat Polen in drie deelnames nog geen enkele EK-wedstrijd kon winnen.

Daar moest de nationale ploeg met Roma-doelman Szczesny, Fiorentina-winger Blaszczykowski, Sevilla-middenvelder Krychowiak, Ajax-spits Milik en natuurlijk Bayern-goalgetter Lewandowski verandering in brengen. De Noord-Iederen konden daar enkel ex-Antwerp-speler Jonny Evans en Manchester United-talent Paddy McNair tegenover zetten, of het moest cultspits Kyle Lafferty zijn...

De Polen toonden hun kwalitatieve overmacht ook meteen door in het eerste kwartier over Noord-Ierland te walsen. De troepen van bondscoach Michael O’Neill bleken echter stug en redden telkens de meubelen: zo redde doelman McGovern met het nodige geluk op een schicht van Kapustka. Milik kreeg dé kans van de eerste helft op aangeven van Piszczek, maar de spits trapte met zijn goeie linker over. Sterspeler Lewandowski werd dan weer te weinig gevonden, de Noord-Ieren speelden als een blok en gaven de levensgevaarlijke spits geen centimeter ruimte.

Halverwege de eerste helft durfden de Noord-Ieren zelfs voor het eerst over de middellijn te komen, maar dat leverde enkel ongevaarlijke hoge en lange ballen op. Sczesny moest voor rust geen enkele keer ingrijpen, we gingen rusten met een brilscore. Verrassend, gezien het Poolse overwicht.

Met verder ook nog Duitsland en Oekraïne in groep C kon enkel een zege tegen Noord-Ierland genoeg zijn voor de Polen, dus zal er ongetwijfeld wat zenuwachtigheid geweest zijn in de Poolse kleedkamer. Die verdween als sneeuw voor de zon vijf minuten na rust: Blaszczykowski gaf gepast mee met Milik, en een zuivere controle met de linkervoet later ging de bal laag tegen de netten. Een oververdiende voorsprong, maar de Polen gingen niet bevrijd spelen. Sterker nog: de kansen werden schaarser, en de Noord-Ieren kwamen er zowaar af en toe eens uit: invaller Conor Washington ging op snelheid de hele Poolse verdediging voorbij, maar doelman Szczesny was bij de pinken en ging gepast plat.