Froome wint Dauphiné, maar: “Ik heb nog veel werk voor de Tour”
Foto: AFP

Voor de derde keer in zijn carrière heeft Chris Froome de eindzege op zak in het Critérium du Dauphiné. Zowel in 2013 als in 2015 was het de voorbode voor eindwinst in de Tour enkele weken later. “Uiteraard geeft dit vertrouwen”, zei de kopman van Team Sky, “maar er ligt nog veel werk op de plank.”

Froome maakte geen al te beste beurt in de klimproloog van 4 km en gaf er 13 seconden prijs op Alberto Contador. Hij stelde evenwel orde op zaken in de eerste bergrit door de Alpen en nam de leiderstrui toen over van de Spanjaard, die Froome niet wist te volgen bergop in het slot. Froome werd in de tweede bergrit op de Col de la Madeleine even bestookt door Contador, maar kwam mede door zijn sterke team nooit echt in de problemen, ook zondag pareerde hij de speldenprikken van El Pistolero zonder problemen.

“Ik ben zeer blij met deze eindzege”, sprak hij na afloop, “ik kwam naar hier met het doel om mee te strijden voor het podium, als je dat dan ook klaarspeelt, geeft dat een zeer goed gevoel. Dit is de laatste koers voor de Tour de France, dit geeft vertrouwen, maar ik besef ook wel dat er me nog werk wacht. Ik heb deze week ook veel aanvallen moeten doorstaan, er was wel druk.”

“Zo werd ik zaterdag bestookt en werd het nog nipt (door de aanval ook van Bardet die dicht sloop in het klassement)”, ging hij verder, “maar dankzij mijn team pak ik hier toch wel de eindzege. Ook vandaag leverden ze schitterend werk. Ze hielden het tempo hoog en toen ik zelf het gat moest dichten op Contador op de Col du Noyer en ook Bardet en Martin bij me kwamen, zag het er even benauwd uit, viel het allemaal even moeilijk te controleren.”

“Maar al bij al viel het nog goed mee. Ik hoorde via de oortjes dat mijn ploegmaten niet ver waren en ik heb op hen gewacht in de afdaling omdat ik weet dat ik hen nodig heb om te kunnen winnen. Ik ben nog geen 100 procent. Ik moet mijn conditie nog op punt stellen voor de Tour. Sinds een aantal jaren probeer ik om ook in de Tour zelf nog progressie te maken (vorig jaar was hij in de laatste week minder sterk in de Tour). Daarom heb ik dit jaar nog niet veel wedstrijden gereden, ik ben nu frisser en ik hoop om top te zijn in de derde Tourweek, die zeer belangrijk wordt.”