Wilmots blijft zwijgen over opstelling: “De spelers weten het al, jullie krijgen het antwoord morgen”
Foto: EPA

Na aanvoerder Eden Hazard kwam ook bondscoach Marc Wilmots de pers te woord staan. Wie hoopte dat Wilmots iets zou prijsgeven over zijn opstelling, was eraan voor de moeite. “Ik wil niet dat het al geweten is.”

De bondscoach wil in de eerste wedstrijd wel meteen een sterke prestatie zien van zijn ploeg. “We willen niet groeien in het toernooi, we willen er direct staan. De hoop van de mensen dat we iets kunnen betekenen op het EK is geweldig. Het is aan ons om hen dat geluk te schenken. We hebben echt een trouwe supportersgare verzameld. Onze supportersfederatie 1895 heeft een vlaggenactie opgestart en we hebben er ook voor gezorgd dat onze supporters in tegenstelling tot het WK in Brazilië meer in dezelfde blokken kunnen zitten. Nu hebben we een echte kop die voor flink wat geluid kan zorgen. We hebben nood aan een twaalfde man die ons steunt, ons vooruit stuwt en ons een mentale boost geeft. We gaan het maximale doen om hen te plezieren. Het is een eer om voor hen te spelen.”

De Rode Duivels beschikken over een uitstekende generatie. De beste ooit? “Dat is moeilijk te zeggen. In de jaren ‘80 hadden we ook mooie generatie, maar we laten al vier jaar lang mooie dingen zien, boeken goede resultaten en hebben ons land opnieuw zijn kleuren teruggegeven”, verklaarde de bondscoach.

Net als Hazard praatte Wilmots met veel respect over de tegenstander. “Italië is gevaarlijk als ze in de hoek gedreven worden. Het is een goede ploeg en ze beschikken over een topcoach. Het zal zaak zijn een goed blok te vormen.” Bondscoach Antonio Conte besliste om niet te trainen in het stadion van Lyon, maar wel op de uitvalsbasis in Montpellier. Uit schrik voor spionnen, wordt er gezegd. “Ik begrijp dat Conte daar schrik van heeft ”, aldus Wilmots. “Voor mij is dat geen probleem, ik heb er geen schrik van. Ik ben eraan gewend geraakt.”

“De opstelling? Dat zien jullie morgen wel”

Over zijn opstelling wil hij opnieuw niets lossen. “Dat zien jullie morgen wel”, klonk het droogjes. “Ik wil niet dat die nu al geweten is. De spelers kennen de opstelling al wel. We hebben Italië vaak aan het werk gezien en op basis daarvan een strategie gekozen. Die lag al vast voor aanvang van de oefenwedstrijden. Die waren gewoon om iedereen te laten spelen en ritme te laten opdoen.” Alle kernspelers zijn klaar voor een volledige wedstrijd, ook Thomas Vermaelen. ”Hij is helemaal fit en kan 90 minuten aan”, aldus Wilmots

Wilmots kreeg ook enkele vragen over de verstrengde veiligheidsmaatregelen na de vele rellen in Marseille. “Het is een moeilijk debat. Je moet mensen niet straffen voor misdaden van enkelingen. Voetbal moet echter wel een feest blijven. Ik zag beelden van een vader die met zijn kind in de armen moest vluchten. Dat mag nooit gebeuren in een voetbalstadion. Ik ben er fier op als onze fans respect opbrengen voor de tegenstander”, besloot hij.