Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert) heeft zondag de Ronde van Limburg (1.1) gewonnen. Dehaes was na 200 km met start en finish in Tongeren de snelste in een massasprint voor Tom Boonen en Timothy Dupont.

Van bij de start trokken Pieter Serry, de Nederlander Tim Kerkhof en de Fransman Bruno Armirail in de aanval. Lang duurde hun uitval niet. Het sein dan voor David Boucher, Julien Stassen, Wietse Bosmans, Tom Meeusen, Diether Sweeck en de Fransman Thibault Ferasse om het te proberen maar ook zij zongen het niet lang uit. Het bleef echter aanvallen regenen. Na goed 35 kilometer koers vormde zich een kopgroep met veertien renners. Daarbij onder andere Nikolas Maes, Aimé De Gendt, Tim Merlier, Grégory Habeaux, Jim Aernouts en Alessandro Soenens. Toen Tom Boonen met Kenny Dehaes de kloof overbrugde liet het peloton eveneens niet begaan en viel weer alles te herdoen.

Pieter Serry versnelde nogmaals en kreeg Wietse Bosmans en de Nederlander Rob Ruijgh mee in steun. Nu liet de grote groep wel begaan en de drie mochten, na 45 kilometer koers, hun voorsprong stelselmatig opbouwen. Wietse Bosmans moest halfkoers zijn vluchtgenoten laten rijden. De twee leiders boekten een maximale voorsprong van 6:20, maar bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde van 11 kilometer was deze geslonken naar 0:45.

Serry liet daarop zijn enige metgezel in de steek maar werd op zeven kilometer van de eindmeet eveneens ingelopen waardoor we een algemene hergroepering kregen. In de daaropvolgende massasprint kon Kenny Dehaes Tom Boonen van zich afhouden. Eerder dit seizoen won Kenny Dehaes al de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerke en de laatste etappe van de Ronde van Picardië.

Dehaes met vertrouwen naar Ster ZLM Toer

"Dit is mijn derde van het seizoen en ik heb laten zien dat ik het nog steeds kan", reageerde de renner van (Wanty-Groupe Gobert). "Ik vertrek nu met vertrouwen naar de Ster ZLM Toer en daarna ga ik mijn kans in Halle-Ingooigem, een koers die ook kan beslecht worden na een massasprint."

"De ploeg leverde voortreffelijk werk en was de hele dag in de weer om de uitval met Pieter Serry en Rob Ruijgh steeds onder controle te houden. Die twee boekten een maximale voorsprong van zowat zes minuten maar dan voerden wij het tempo op en werden Serry en Ruijgh in de laatste ronde gegrepen en was het aan mij om de klus eventueel af te maken in een massasprint", stelde winnaar Kenny Dehaes. "Het was best wel een pittige wedstrijd. En ook met de regenval werd het wat gevaarlijker. In de eigenlijke spurt kwam ik er op gepaste wijze uit en telde bij het ingaan van de laatste bocht zelfs al twee fietslengten voorsprong."

Boonen: "Had Ronde van Limburg graag op palmares gehad"

Tom Boonen slaagde er dus niet in een eerste seizoenszege te boeken. "Natuurlijk had ik hier graag gewonnen en deze wedstrijd op mijn palmares gebracht, maar ik heb in mijn lange carrière wel al meer verloren dan gewonnen", reageerde Boonen. "Ik heb echt genoten van deze koers. Mooie wegen en een perfect uitgekiend parkoers, met hellingen en kasseien. Alleen jammer van het weer. Ik dacht echt wel dat de vlucht met Rob Ruijgh en mijn teamgenoot Pieter Serry tot het einde zou gaan. De lange rechte wegen zorgden ervoor dat zij plots in het vizier kwamen en dat gaf het peloton vleugels. Uiteindelijk werden ze in de laatste tien kilometer gegrepen. Ik ben de massasprint van heel ver aangegaan. Dehaes ging vlot over mij heen. Ik deed er nog alles aan, maar meer dan een tweede plaats zat er niet in."

Timothy Dupont (Verandas Willems) toonde zich tevreden met de derde plaats. "Ik zei voor de wedstrijd dat ik graag bij de top drie zou eindigen. Natuurlijk had ik de uitslag liever in omgekeerde volgorde gezien, maar derde worden na Kenny Dehaes en Tom Boonen is geen schande. Derde worden na een lastige koers is trouwens sowieso niet slecht. Ik had me tijdens de voorbereiding op de massasprint netjes in het wiel van Boonen geplaatst. Die liet zich verrassen door een iets snellere Dehaes. In de allerlaatste bocht gleed hij wat weg, waardoor ik ook moest inhouden en vaart verloor."