Jurgen Roelandts is de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland. De renner van Lotto-Soudal sprintte in de tweede etappe, de eerste in lijn, naar een vijfde plaats. Cancellara strandde op de twaalfde plaats en is zijn leiderstrui kwijt met één seconde. Peter Sagan won de etappe voor Richeze en Matthews.

Na een rit over 187,6 km op een locaal circuit in Baar was de Slovaak in een massasprint sneller dan de Argentijn Maximiliano Richeze (Etixx-Quick.Step) en de Australiër Michael Mattthews (Orica-GreenEdge). Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) werd vijfde, Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) zesde en Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) tiende.

De tweede rit in de Ronde van Zwitserland kreeg in het programmaboek de kwalificatie van een rit voor sprinters. Na winst in de proloog voor Fabian Cancellara een unieke kans voor Jürgen Roelandts, die op één seconde stond, om de gele trui over te nemen.

Gesink geeft op

Maar dat was telwerk voor op het eind van de rit, eerst kregen we nog een vroege vlucht met vier renners: Marcel Wyss (IAM Cycling), Sébastien Minard (AG2R), Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton) en Mathias Krizek (Team Roth). Het kwartet verzamelde nooit meer dan 5:15 voorsprong op het peloton waar Trek-Segafredo de ontsnapping onder controle hield.

Onderweg viel de regen met bakken uit de lucht en kregen we enkele valpartijen. Grootste slachtoffer was daarbij Robert Gesink (Team LottoNL-Jumbo) die uit de wedstrijd moest stappen. Vooraan werd niet gewacht en ook in het peloton ging het tempo de hoogte in, er wachtte immers nog een tussensprint op 11 km van het eind waar bonficatieseconden te verdienen vielen.

Op 35 km van de finish al werd het kwartet gegrepen. Door een nieuwe valpartij raakte sprinter Gaviria van Etixx-Quick Step even achterop. Ook Laurens Ten Dam kwam er ten val, maar zette zijn tocht verder. De tussensprint werd een prooi voor Cancellara die het haalde voor Roelandts en op die manier twee seconden voorsprong telde op onze landgenoot in het klassement. Al vielen er uiteraard ook nog bonificatieseconden te winnen aan de finish.

Eén seconde

In die sprint zette Orica-GreenEdge een mooie lead-out op voor Michael Matthews, maar aan Sagan viel weinig te beginnen en hij won met gemak voor de Argentijn Richeze, normaal lead-out van Etixx-Quick Step, en Matthews. Jurgen Roelandts werd vijfde, maar pakt alsnog de leiderstrui wegens een breuk in het peloton waardoor Cancellara drie seconden na hem finishte. Jasper Stuvyen sprintte naar een zesde stek, Tom Van Asbroeck werd tiende.

Roelandts is de nieuwe leider met één seconde voorsprong op Cancellara en zes tellen op Luke Durbridge. Tim Wellens staat zevende op 11 seconden van zijn ploegmaat. Voor Sagan is het zijn twaalfde zege in de Ronde van Zwitserland. Daarmee verbetert hij het record van de Zwitsers Ferdi Kübler en Hugo Koblet, elk goed voor 11 zeges. Morgen/maandag rijdt het peloton van Grosswangen naar Rheinfelden (192,6 km). De 80e Ronde van Zwitserland eindigt volgende week zondag.

Jurgen Roelandts trots op leidersplaats

Jürgen Roelandts telt nu één seconde voorsprong op Fabian Cancellara. "Ik geniet van dit moment", zei de Vlaams-Brabander. "Ik ben blij dat ik de leiderstrui mag dragen in deze Ronde van Zwitserland. Onderweg deed ik in de tussensprint al een poging om de trui te veroveren. Het was heel nipt, maar Cancellara was een tikkeltje sneller en liep zo een seconde uit. In de sprint viel er dan gelukkig nog een gaatje, waardoor ik toch de trui overneem van hem in zijn eigen land. Dat is toch speciaal."

"Het was een heel harde finale. In het eerste deel van de wedstrijd hielden we ons als ploeg afzijdig, Trek controleerde de vlucht. In de laatste ronde begon het te regenen en trokken we naar voor. Er waren verschillende valpartijen, wij bleven gelukkig gevrijwaard van pech. Op het einde scheurde het peloton, maar daar was ik me niet van bewust. Ik wilde vooraan postvatten voor de sprint, maar aan winnen dacht ik niet, daarvoor was ik te vermoeid. Door een breuk in het peloton leverde mijn vijfde plaats me toch de trui op. Ik wil mijn ploegmaats bedanken voor de steun. Zo heeft Jelle Vanendert veel op kop gereden en heeft Tiesj Benoot me naar voor geloodst. We zullen de trui zeker niet zomaar afgeven, maar vanaf woensdag wordt het erg zwaar. Dit is voor mij de tweede keer in mijn carrière dat ik een leiderstrui draag in een ronde, de eerste keer was in de Ronde van Polen 2009, na winst in de derde etappe. Ik wil de trui graag inruilen voor een etappezege, maar geniet toch van dit moment."

Top 10:

1. Peter Sagan (Slk/TNK) 187,6 km in 4u35:19 (gem. 40,88 km/u)
2. Maximiliano Richeze (Arg/EQS) op 0:00
3. Michael Matthews (Aus/OGE) 0:00
4. Magnus Cort (Den/OGE) 0:00
5. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 0:00
6. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:00

7. Danny van Poppel (Ned/SKY) 0:03
8. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/DDD) 0:03
9. Sven Erik Bystrom (Noo/KAT) 0:03
10. Tom Van Asbroeck (Bel/TLJ) 0:03

Bekijk hier de volledige rituitslag en de stand in het algemeen klassement!