Cummings trots: “Het wordt steeds moeilijker om een wedstrijd te winnen”
Foto: Photo News

Op 35-jarige leeftijd is Stephen Cummings aan zijn beste seizoen ooit bezig. De Brit van Dimension Data pakt met de ritzege in de slotetappe van het Critérium du Dauphiné zijn derde overwinning van het jaar in een WorldTourkoers na eerder een ritzege in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland.

“Het wordt steeds moeilijker in het moderne wielrennen om een wedstrijd te winnen”, sprak Cummings meteen na afloop, “dus ik probeerde om al vroeg in de koers iets te forceren. Niet meteen met het idee dat ik de wedstrijd zou winnen, wel met de gedachte dat het een goede training zou zijn voor de Tour (waar hij vorig jaar een rit won).”

De Brit liep al snel uit op zijn medevluchters en zag zijn bonus zelfs naar vijf minuten stijgen op het peloton met favorieten. “Het was lastig, heel lastig, vooral die eerste 12 à 13 km na mijn aanval waaide de wind stevig tegen. Ik hoopte nog dat ik iemand in steun zou krijgen, maar dat gebeurde niet, dus zette ik maar door. Ik had deze etappe aangeduid. Je weet dat iedereen op het eind van een rittenkoers het lastig heeft, dan moet je daar van profiteren. Ik ging mijn kans, wij hebben hier met de ploeg een renner voor het klassement, dus er is meer vrijheid om iets te proberen. Daar houd ik van, koersen voor het klassement is soms maar saai. Ik ben heel trots dat ik hier de overwinning pak”, ging hij verder, “mijn derde al van het jaar in de derde rittenkoers op WorldTourniveau die ik dit seizoen rijd. Nu op naar de Tour.”

Dimension Data keert bijgevolg met een goed gevulde prijzenkoffer naar huis. Naast de ritzeges van Cummings en Edvald Boasson Hagen, is er ook nog de groene puntentrui voor de Noor en de bergtrui voor Daniel Teklehaimanot.