Geen alcohol meer bij EK-stadions na rellen, Rusland doet oproep aan supporters
Foto: AP

De UEFA heeft ermee gedreigd om Engeland en/of Rusland uit te sluiten van het EK in Frankrijk. Als er nog rellen voorvallen voor wedstrijden van beide landen, onderneemt de UEFA actie. Dat maakte de Europese voetbalbond zondagmiddag bekend. De Franse overheid nam ook actie, en maakte zondagavond bekend dat het alcohol verbant uit de buurt van de EK-stadions.De Russische voetbalunie RFS heeft de Russische supporters met nadruk opgeroepen respect op te brengen voor de tegenstanders van de Russische nationale ploeg en hun supporters op het EK in Frankrijk.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft zondag bekendgemaakt dat het voortaan verboden is om alcohol te verkopen en te drinken in "gevoelige zones" de dag voor en van de wedstrijden op het EK Voetbal. Afgelopen dagen waren er heel wat problemen met Engelse en Russische supporters in het Zuid-Franse Marseille.

"Ik heb gevraagd om al het nodige te doen om geen verkoop en verbruik van alcohol meer mogelijk te maken op de dagen voor en van de wedstrijd en op de dagen dat de fandorpen geopend zijn in de gevoelige zones", zei de minister.

UEFA is streng

“De UEFA walgt van de rellen in Marseille voor en tijdens de EK-wedstrijd Engeland - Rusland in Marseille. Wij zullen niet twijfelen om extra sancties op te leggen aan de voetbalbond van Engeland en Rusland. Dat kan zelfs leiden tot de mogelijke diskwalificatie als de rellen aanhouden”, meldt de UEFA zondagmiddag.

“We vragen aan de Engelse en Russische federaties om hun supporters op het matje te roepen en ze te vragen om zich op een verantwoordelijke en respectvolle manier te gedragen”, stelt het uitvoerend comité van de UEFA in een communiqué.

"Gelieve de wetten, de gedragsregels en publieke orde op het grondgebied van Frankrijk te respecteren", klinkt het in een mededeling op de website van de Russische voetbalfederatie. Om disciplinaire maatregelen te vermijden, vraagt de RFS om geen verboden apparaten in het stadion te gebruiken.

Engelse voetbalbond neemt UEFA-waarschuwing “zeer ernstig”

De Engelse voetbalbond FA neemt de waarschuwing van de UEFA over een mogelijke EK-diskwalificatie bijzonder ernstig. "We begrijpen de mogelijke gevolgen van de acties van onze fans en we gaan volledig akkoord dat we iets moeten ondernemen, zodat ze zich voortaan verantwoordelijk en respectvol zullen gedragen", verzekert Martin Glenn, de voorzitter van de FA.

"Het geweld dat we deze week in Marseille gezien hebben, heeft geen plaats in zowel het voetbal als de maatschappij in zijn geheel", reageert Martin Glenn, voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, op het dreigement van de UEFA om Engeland en Rusland bij nieuwe geweldplegingen van hun supporters uit te sluiten op het EK.

Glenn verklaarde ook dat de Russen medeverantwoordelijk waren voor de rellen in Marseille. "Het was choquerend. Ik heb zulke taferelen al tientallen jaren niet meer gezien in een voetbalstadion", verklaarde Glenn. "We waren bezorgd omdat we wisten dat er Engelse supporters tickets gekocht hadden via een Russische website. Maar de afsluitingen in het stadion waren duidelijk niet sterk genoeg om de verschrikkelijke gebeurtenissen te verhinderen. Er is een soort antisociaal gedrag van toeschouwers in de stad geslopen, die de Franse politie zorgen baart. Daar komt ook nog eens bij dat er, vooral zaterdag, criminaliteit afkomstig van Russische en lokale bendes de zaken nog erger maakte." 

Hoofd Engelse supportersvereniging: “Rusland moet uitgesloten worden”

Het hoofd van de Engelse supportersvereniging wil intussen dat Rusland op het EK wordt uitgesloten, na de rellen in Marseille. “Bij Euro 2000 werd Engeland bedreigd met de uitsluiting op het toernooi vanwege het gedrag van de supporters buiten het stadion”, aldus Kevin Miles zondag aan de Britse krant Telegraph. De rellen in het Belgische Charleroi waren veel minder erg dan wat in Marseille is gebeurd, oordeelt hij. “Gebaseerd op wat we nu in het stadion hebben gezien”, moet “zeker de vraag over de verdere deelname van Rusland worden gesteld”, aldus Miles.

De grootste verantwoordelijkheid moeten de organisatoren achter de aanvallen dragen, klinkt het. Volgens Miles hadden lokale groepen aanvallen op Engelse supporters gepland en uitgevoerd alleen maar omdat ze Engelse voetbalfans waren. “Dit werd herhaald door enkele groepen hardcore Russische hooligans, die zich duidelijk hadden gevormd voor de aanvallen. Het zag ernaar uit alsof ze er maanden voor hadden getraind.”

Ook de politie moet het ontgelden. Die kon de veiligheid van de mensen niet garanderen en gebruikte traangas zonder onderscheid tussen aanvallers en slachtoffers te maken, betreurt Miles.