Froome weerstaat laatste aanvalspogingen en wint Dauphiné, dagzege voor Cummings

De Brit Steve Cummings (Dimension Data) heeft de slotetappe in de Dauphiné op zijn naam geschreven. Cummings maakte deel uit van de vroege vlucht en ging er op 55 kilometer van de streep vandoor. In de groep der favorieten zette vooral Alberto Contador alles op alles, maar Chris Froome pareerde elke aanval en wint deze Dauphiné.

De slotetappe van deze Dauphiné voerde de renners een laatste keer door de Alpen. Slechts 151 kilometer moesten de renners ditmaal overleven, tussen Le Pont-De-Claix en de Montée de Superdévoluy. In Superdévoluy wachtte nog een slotklim van 3.8 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.9%.

Twee Belgen in vlucht van de dag

Ook van bij de start moest er geklommen worden. Enrico Gasparotto en Björn Thurau (Wanty-Groupe Gobert) kwamen niet meer aan de start van deze Dauphiné, beide renners hadden te lage cortisolwaarden. Op de Côte de Monteynard probeerden heel wat renners weg te raken, maar pas na 25 kilometer koers was er een echte afscheiding. Negentien renners, met daarbij landgenoten Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Jurgen Van den Broeck (Katusha) kregen een vrijgeleide van het peloton.

In een snelle etappe - de renners wilden duidelijk snel naar huis- rook Steve Cummings zijn kans. Terwijl de Eritreeër Daniel Teklehaimanot de bergtrui overnam van Thibaut Pinot, ging zijn ploegmaat van Dimension Data ervandoor op de Cote de Saint-Laurent-du-Cros. De aanval van Cummings kwam op een perfect moment, want even later kwam er ook vuurwerk in het peloton.

Contador gooit olie op het vuur

Alberto Contador zorgde voor een eerste speldenprik, en meteen gooiden de favorieten alle kaarten op tafel. Gele trui Chris Froome volgde, samen met Romain Bardet en Richie Porte. Daniel Martin (Etixx-Quick Step) had de boot gemist, probeerde aan te sluiten maar slaagde daar net niet in. De vier topfavorieten pokerden op topniveau en probeerden op het perfecte moment aan te vallen, maar in de afdaling van de Noyer raakte niemand weg.

Aan de streep lagen nog enkele bonificatieseconden te rapen, waardoor Contador en co nog een laatste keer alle registers wilden opentrekken op de slotklim. Terwijl Cummings de armen in de lucht gooide aan de streep, waren alle ogen gericht op de vier topfavorieten op de slotklim. Daniel Martin deed nog een gooi om een plaatsje op te schuiven in de stand en slaagde daar ook in. Bardet pakte de laatste bonificatieseconden, en springt zo over Richie Porte nog naar de tweede plek, maar Team Sky gidste Froome eenvoudig naar de eindwinst in deze Dauphiné.

Top 10:

1. Steve Cummings (GBr/DDD) 151,0 km in 4u05:06 (gem. 36,96 km/u)
2. Daniel Martin (Ier/EQS) op 03:58
3. Romain Bardet (Fra/ALM) 03:58
4. Wout Poels (Ned/SKY) 03:58
5. Adam Yates (GBr/OGE) 03:58
6. Julian Alaphilippe (Fra/EQS) 03:58
7. Diego Rosa (Ita/AST) 03:58
8. Louis Meintjes (ZAf/LAM) 03:58
9. Richie Porte (Aus/BMC) 04:03
10. Chris Froome (GBr/SKY) 04:03

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Eindstand:
1. Chris Froome (Sky)
2. Romain Bardet (AG2R) op 12”
3. Daniel Marting (Etixx-Quick Step) op 19”
4. Richie Porte (BMC) op 21”
5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 35”
6. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) op 51”
7. Adam Yates (Orica-GreenEdge) op 57”
8. Diego Rosa (Astana) op 1’13”
9. Louis Meintjes (Lampre) op 1’30”
10. Pierre Rolland (Cannondale) op 2’43”

Bekijk hier het volledige eindklassement!